Casnicia, o loterie?

att07815O prietena mi-a spus ieri intr-o discutie mai larga ca o casnicie este o loterie.

Nu am contrazis-o, dar nu sunt de acord cu ideea ei. O casnicie nu poate sa tina atat de mult de hazard. Nu am contrazis-o pentru ca i-am inteles logica si motivatia. Uneori, cand celalalt nu mai gandeste ca tine, nu mai simte ca tine si se orienteaza spre altceva, te poti simti neputincios, poti avea senzatia ca, orice ai face, nu sta in puterea ta sa schimbi lucrurile. Asta cand nu se trezesc amandoi ca vor altceva!

Da, “casnicia” poate fi o loterie daca se incropeste la repezeala, ca sa “o faci si pe-asta” sau sperand ca unele lucruri se vor remedia pe parcurs ori ca vei reusi sa corectezi defectele partenerului…

Daca cineva are naivitatea sa spere ca il va schimba pe altul sa se gandeasca la el insusi si la dorinta de se schimba pe sine, de a renunta la cine stie ce apucatura de care e constient ca nu e tocmai buna. A reusit? Si atunci cum isi imagineaza ca va schimba pe altcineva?! O alta problema e ca defectele altora devin in timp tot mai sacaitoare si mai insuportabile!

Poti sa cunosti pe cineva si de 10 ani, daca faci pasul si-ti pui pirostriile pe cap fara sa fii pe deplin incredintat ca este ceea ce vrei, fara rezerve si fara iluzii sau sperante ca viitorul va rezolva probleme inca nerezolvate… ai facut o mare greseala.

Va urma…

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

4 Responses to “Casnicia, o loterie?”
 1. Irina

  Ai dreptate ca defectele devin tot mai sacaitoare! 🙂
  Dar si eu cred ca e o loterie, pentru ca oricat de bine crezi ca stii pe cineva, tot vei avea surprize, fie si numai pentru ca oamenii se schimba cu timpul, noutatea se toceste si nu mai suntem asa de dispusi sa facem compromisuri, si sa ne aratam in lumina cea mai favorabila.
  Poate casnicia e o institutie fara sanse prea mari de reusita…
  Pe de alta parte, cred ca (desi un vechi proverb englez zice “marry in haste and repent at leisure”!) ca e ceva ce trebuie facut la mare “fierbinteala”, ca si cum te-a arunca in rau, cand simti ca mori daca n-o faci. Daca te gandesti prea mult si faci liste de argumente, mai bine o lasi balta.

 2. calatorul

  Splendid proverb! Si frumoasa interventie. Dar nu sunt de acord nici cu listele, nici cu “fierbinteala”. Trebuie, cred, sa incerci sa te reculegi inainte si sa fii sigur ca nu ai nici o rezerva, cat de mica…

 3. irina

  Hm, eu sunt impulsiva si cu reculesul…mai greu, chiar si acum, dar mai ales cand eram tanara si capiata de dragoste! Toata admiratia pentru cine poate.

 4. calatorul

  :))
  Culmea este ca eu numai impulsiva nu te vad pe tine! Dar expresia “capiat de dragoste” m-a facut sa ma gandesc mai bine… intr-adevar, cine mai sta sa se gandeasca in asemenea momente! Are impresia ca totul e deja roz!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.