Pretul unei iluzii

<<Un loc in Bucuresti. Un loc unde se construieste viitorul. Un loc in care am hotarat sa privim lucrurile de sus. Un loc unde iti cream un nou standard de viata prin intermediul unui complex rezidential de o calitate ireprosabila, la inaltimea asteptarilor si aspiratiilor tale. Un complex rezidential la preturi accesibile. Asa s-a nascut Planorama. Fii binevenit! Hai sa facem cativa pasi…>>

Asa am fost noi dusi de nas in 2006 sa contractam o garsoniera in faimosul si plinul de perspective glorioase complex rezidential Planorama al unor dezvoltatori israelieni, respectiv al companiei Eurohabitat. Garsoniera in care ar fi trebuit sa ne mutam in septembrie 2007, pe care am achitat-o integral in 2008 si in care… Dumnezeu stie, poate nu ne vom muta niciodata pentru ca intre timp vom fi imbatranit si vom fi poposit pe alte meleaguri, mai prietenoase, la loc cu verdeata si… cunoasteti.

De cateva zile tot citesc de pe un forum odiseea pacalitilor de la Planorama si nu imi vine a crede ochilor. Iata o mostra care sigur va va convinge:

“Dragi colegi de suferinta dorim sa va impartasim tortura la care am fost supusi de habitati:

Datorita prelungirii inadmisibile a termenului de predare (daca s-o mai preda vreodata…) a apartamentului din T4 am decis sa reziliem contractul in speranta ca vom recupera cat mai curand banii. Intre timp am cautat o varianta rezonabila de locuire si am gasit un apartamant de 4 camere pe Iancului, pentru care am platit in Decembrie un avans de 8000 Euro. Mentionez ca noi stam de cca. 2 ani in chirie deoarece ne-am vandut apartamentul de 2 camere din Floreasca ca sa cumparam un apt. de 3 camere in Planorama. Am facut miscarea asta in 2007 cand santierul se misca normal si urma sa primim apartamentul in acest “cel mai de succes ansamblu imobiliar” in 6 luni.

Astfel, dupa tergiversari si discutii sterile cu Haim & Co., dupa doua intalniri la care am fost insotiti de catre avocati, am semnat conventia de rezolutiune. Evident, in conditiile impuse de ei deoarece aveam nevoie urgent de bani pentru achitarea apartamentului din Iancului (conditiile lor au fost: sumele in lei primite si atat – fara penalitati, fara nimic -paguba noastra e majora….avand in vedere ca noi platisem deja cca. 97.000 Euro). Termenul de plata trebuia sa fie 26 februarie, iar noi trebuia sa platim restul de bani pt. apartament pe 27 februarie.

I-am rugat pe habitati din timp, daca se poate, daca sunt amabili, avand in vedere situatia in care ne aflam, cu doi copii mici dupa noi…etc., sa ne plateasca macar cu o saptamana mai devreme decat termenul stabilit. Au zis ca “da, sigur, o sa facem astfel incat sa primiti banii chiar mai devreme de atat”. Atunci i-am crezut si am stat linistiti. Cu cat se scurta timpul pana la scadenta de pe 26, cu atat am inceput sa ne panicam. Puteam pierde avansul dat + creditul pe care l-am obtinut cu mari eforturi de la banca (pentru completarea sumei), respectiv se prabusea tot. Si asta cu doi copii mici dupa noi si cu proprietarul apartamentului in care stam in chirie pe capul nostru deoarece doreste sa eliberam spatiul – se intoarce de la studii din Elvetia si nu are unde sa locuiasca in Bucuresti.

In fine, in zilele premergatoare datei de 26 am fost zilnic la Planorama sa le aducem aminte si sa-i rugam sa ne inteleaga situatia. Am sperat ca vorbim cu niste oameni insa am trecut prin niste momente umilitoare pentru ca respectivii sunt javre. Ultima data au pus bodyguardul / seful pazei / curier…ca nu stiu exact cu se ocupa, sa ne spuna ca Eurohabitat are bani, normal, dar are alte prioritati. Aproape amuzant, daca nu imi venea sa-l dau cu capul de pereti, era individul cand se interpunea intre noi si Yaron cand acesta se ducea la toaleta si noi incercam sa-l facem sa ne primeasca in birou sa discutam. A avut nesimtirea sa ne trimita acasa, ca nu o sa ne plateasca nimeni nimic ca ei au bani, dar au alte prioritati!.

Nu am primit banii la data stabilita in conventie. Partea misto e ca aceast act are valoare executorie, nu mai este nevoie sa te adresezi instantei pentru solutionare. Am aflat aceasta ducandu-ne la un executor judecatoresc recomandat de o cunostinta. 27 februarie a picat vineri. Luni, pe 2 martie, am pornit actiune de executie judecatoreasca. Primul pas a fost poprirea conturilor firmei Eurohabitat…la toate bancile din tara. Poprierea reprezinta blocarea conturilor astfel incat toate iesirile, in afara de contul meu, sunt blocate in timp ce intrarile sunt libere, iar toti banii care sunt in conturile respective sunt virati automat catre contul meu…habitatii fiind anuntati ulterior de manevra.

Au trecut 2 saptamani in care, evident, nu am primit nici un semn de la habitati. Sa nu uitam ca trecuse termenul din conventie si daca ar fi avut cea mai mica dorinta de a-mi inapoia banii trebuiau macar sa zica ceva, o scuza… Norocul nostru ca vanzatorii apartamentului din Iancului ne-au acordat o pasuire de o luna – printr-un nou act aditional notarial.

La un moment dat primesc telefon de la Sharon, in persoana. Ca “Domnule draga, va rugam sa va retrageti actiunea si sa veniti la noi sa discutam ca o sa va dam banii in cateva rate, cate 10.000- 20.000 euro o data”. Varianta lor, o alta marsavie, era sa ne faca sa renuntam la singura modalitate de a recupera banii. Le-am raspuns ca este numai vina lor ca s-a intamplat asa, ca nu voi renunta la execuare si ca depinde doar de ei cand li se vor debloca conturile – daca imi platesc datoria maine, maine au conturile deblocate. M-a sunat disperat vreo 3 zile la rand, ultima data vorbind deja urat.

Si au inceput sa pice banii. Intai din Pireus, unde au contul din contract. Sume mici, pentru ca nu isi tin banii acolo. Pireus e doar de fatada. In realitate sumele mari sunt la Leumi si de acolo a venit grosul. Daca ne-am fi zgarcit (3 mil. in plus) si nu le-am fi facut poprire pe toate bancile probabil ca asteptam si acum.

Banii au ajuns in contul executorului judecatoresc. Aceasta este procedura, acesta are un cont tampon unde tine banii timp de 15 zile.

Ce e foarte amuzant e ca pe langa sumele datorate noua, habitatii au trebuit sa plateasca si o amenda/comision, o suma imensa catre executor (cca. 12.000 ron). Si cireasa de pe tort: banii platiti pentru executare li se retin tot din banii lor, eu primind inapoi si banii platiti ca avans.
Asta a fost istoria noastra. Cei care sunteti in situatia ingrata de a avea urgent nevoie de bani, sau ati semnat conventi de rezolutie si deja a trecut termenul fara sa va primiti banii nu asteptati sa fie corecti si sa plateasca, nu o vor face! Sunt niste hoti! Cara toti banii la “mama lor” fara sa investeasca in santier. Ca daca ar fi investit, ar fi fost gata demult acest “ansamblu imobiliar de succes” construit cu banii nostri!”

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.