Elizabeth – the Golden age

Elizabeth. The golden age merita vazut, dar nu acasa, pe un ecran mititel, ci la cinematograf, pentru a putea aprecia la adevarata lor valoare decorurile impunatoare si costumele de epoca.

Nu adevarul istoric este important in film, chiar daca se sugereaza unele comploturi politice, ci trairile personajului principal, surprins intre rolul de regina si cel de femeie.

Ca regina, Elizabeth trebuie sa isi stapaneasca emotiile si pasiunile, sa puna pe primul loc tara si supusii sai. Joaca un rol, de care este perfect constienta si pe care il cultiva: Regina Virgina, intangibila, puternica, diplomata, inteligenta, rafinata, frumoasa, desavarsita… Cate Blanchett (Galadriel din Stapanul Inelelor) este si aici fenomenala, sublima, de o frumusete putin masculina, emanand prin toti porii noblete, cu o voce nuantata, puternica, expresiva (va aduceti aminte vocea de la inceputul trilogiei Stapanul Inelelor!). Exista un contrast evident intre ea, fiinta nobila, de sange albastru, si Maria Stuart care pare o precupeata.

Ca femeie, tanjeste dupa dragoste, este delicata, vulnerabila, nesigura… Face si o criza de isterie, pe care mai tarziu o regreta; este capabila insa sa isi ceara iertare.

elizabeth-the-golden-age-2.jpgIat-o aici intr-o ipostaza specifica: regina plina de incredere in ea, cu o privire inteligenta si ironica, dar parca si cu o umbra de amaraciune in ochi si in linia discreta a zambetului. Dincolo de aerul ei inaccesibil, se afla femeia singura, care vrea sa fie iubita pentru ceea ce este ea cu adevarat, in simplitatea si in naturaletea ei, fara titluri, fara poza…

Intre femeie si regina va castiga intotdeauna regina, iar filmul merita apreciat pentru mesajul sau, pentru faptul ca transfigureaza adevarul istoric, prezentandu-ne varianta sa luminoasa, idealizata, asumandu-si un rol inspirator.

Transcriu aici cateva replici din film care vor completa tabloul:

Diplomatul (spionul spaniol): Vezi o frunza cum cade si crezi ca stii din ce directie bate vantul. Ei bine, vine un vant, doamna, care va matura mandria-ti.

Elizabeth: Si eu pot porunci vantului, domnule! Am in mine un uragan care va smulge Spania din radacini, daca indrazniti sa ma starniti!

Elizabeth, catre Sir Walter Raleigh: Tu la ce te uiti? Coboara-ti ochii, sunt Regina! Nu esti egalul meu, domnule, si nu vei fi niciodata!

Astrologul curtii: Cand izbucneste furtuna, fiecare om se poarta cum ii e firea. Unii sunt nauciti de frica. Unii fug. Unii se ascund. Insa unii isi intind aripile precum vulturii si se inalta in vant.

Elizabeth: Mi se spune Regina Virgina. Necasatorita. Nu am nici un stapan. Nu am copii. Sunt mama poporului meu. Doamne, da-mi puterea de a duce aceasta mareata libertate! Sunt regina voastra. Sunt eu insami.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.