Arduino – Ziua… Uno – Conectarea la calculator

Ei bine, se pare că am ajuns şi eu să văd cum arată un microcontroller Arduino. Şi arată bine. Cel puţin versiunea pe care am cumpărat-o eu pare să fie gata de a fi pusă la proiecte serioase, având până şi un fel de carcasă ataşată la placă pentru a permite prinderea acesteia prin şuruburi.

Mi-am zis ca pentru primele mele încercări să nu fiu original şi să cumpăr versiunea originală a Arduino deşi există şi “chinezării” care se vând mult mai ieftin. Cum aşa? Arduino este open-source. Cu alte cuvinte, deşi este un produs originar din Italia, diagrama circuitelor este “la liber”. Astfel, dacă ai elementele componente, poţi face de la zero această placă.

Ce îţi trebuie pentru început

Aşadar, eu mi-am cumpărat micro-controllerul de la http://robofun.ro. Pentru ce este de bază am dat vreo 300 de lei. Asta înseamnă că am cumpărat un kit Arduino Bronze pentru începători (https://www.robofun.ro/bricks/kit-arduino-incepatori) împreună cu un Arduino Uno, un alimentator extern şi un cablu “de imprimantă” (ACS-CAB-05 Cablu USB Male A – Male B) pentru a putea conecta microcontrollerul la calculator (acestea pot fi bifate în pagina pentru kit). Acasă mi-am dat seama că nu am încă nevoie de alimentatorul extern, acesta alimentându-se pentru moment prin cablul de la calculator. Poate mai încolo, pe măsură ce voi învăţa mai multe, va avea rost şi acest alimentator.

Instalarea

Instalarea driverelor a decurs destul de uşor, în ciuda unor instrucţiuni existente pe internet care, pesemne, fac referire la versiuni mai vechi ale software-ului sau ale microcontrollerului.

Astfel, o dată ajuns la această pagină: https://www.arduino.cc/en/Main/Software, fie descarci installerul de Windows, fie instalezi direct de pe linkul către versiunea Windows Store a aceluiaşi IDE (bineînţeles că poţi descărca şi versiunile de Linux sau Mac, dar eu folosesc Windows).

ATENŢIE: Dacă ai instalat versiunea de Windows Store, va trebui să rulezi aplicaţia oferindu-i drept de admin. În caz contrar, te vei pomeni că orice vei dori să transferi pe micro-controller se va încheia cu o mare eroare.

O dată ce ai instalat IDE-ul, vei vedea că eşti întrebat şi dacă instalezi driver-ele pentru Arduino. Bineînţeles că o vei face, altfel te vei întreba de ce nu se conectează microcontrollerul la calculator.

Destul de simplist arată, nu? Ei bine, e pe măsura micro-controllerului. Acum hai să închidem programul.

Conectarea la calculator a micro-controllerului

Conectarea la calculator a micro-controllerului se face prin intermediul unui cablu “de imprimantă”.

O dată conectat la micro-controller, calculatorul ar trebui să îşi caute singur driverele necesare printre cele instalate o dată cu programul. Fiţi atenţi la portul folosit de micro-controller. Este menţionat în fereastra care arată evoluţia instalării driverelor. Poate fi unul din COM-uri.

Dacă nu aţi apucat să vedeţi ce COM este folosit nu este nicio problemă. Vă puteţi duce la Device Manager-ul din Windows şi să vă uitaţi în lista de Porturi şi veţi vedea acolo Arduino Uno împreună cu portul prin care comunică cu calculatorul:

După ce şi-a instalat driverele, putem deschide IDE-ul instalat mai devreme. Acesta este o interfaţă prin care putem spune micro-controllerului ce să facă:

După cum poţi vedea, orice program Arduino are două secţiuni. O secţiune de “setup()” unde putem spune micro-controllerului ce trebuie să iniţieze în momentul pornirii. Această secţiune va rula o singură dată, şi anume atunci când placa este alimentată sau când este apăsat butonul “Reset”, care se găseşte în apropierea conectorului serial.

Secţiunea “loop()” va rula non-stop, atâta timp cât micro-controllerul este în funcţiune (cât timp are curent electric).

Înainte de orice, va trebui să ne asigurăm că conexiunea la micro-controller a IDE-ului este bine făcută. Facem asta ducându-ne în Tools şi verificând că la Board este selectat micro-controllerul nostru (Arduino / Genuino Uno). De asemenea, verificăm ca în Tools >Port să fie bifat portul prin care se conectează micro-controllerul.

O dată ce am făcut toate acestea, putem trece la primul nostru program.

Şi a spus “Clipeşte!”, iar micro-controllerul a clipit…

Primul nostru program nu va face decât să îi spună micro-controllerului să aprindă un led aflat pe placă:

void setup() {
  // put your setup code here, to run once:
  pinMode(13,OUTPUT);
}

void loop() {
  // put your main code here, to run repeatedly:
  digitalWrite(13,HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(13,LOW);
  delay(1000);

}

Destul de simplu, nu?

În etapa setup() i-am spus micro-controllerului să permită pinului 13 să dea în afară informaţia (OUTPUT). Nefiind nimic exterior conectat în acest moment la pinul 13 şi având din fabricaţie conectat un led la acest pin, când i se va cere acestuia să facă ceva, el va aprinde pinul.

În etapa loop() spunem micro-controllerului să “scrie” ceva pinului 13 (HIGH), să aştepte 1000 de milisecunde (adică o secundă), după care să stingă pinul 13 (LOW) şi să aştepte alte 1000 de milisecunde. În română “loop” înseamnă buclă. Cu alte cuvinte, etapa loop() se va repeta ciclic, precum o buclă. Astfel, după cele 1000 de milisecunde cu pinul 13 stins, micro-controllerul o va lua de la capăt cu execuţia aceleiaşi bucle. Asta înseamnă că va aprinde iar pinul 13, va aştepta o secundă, va stinge pinul 13 şi va aştepta o secundă.

OK. Hai să punem micro-controllerul la treabă. Presupunând că micro-controllerul este conectat la calculator, după ce am scris programul, selectăm Sketch>Verify/Compile

Dacă totul a mers fără nicio problemă, putem selecta Sketch>Upload, fapt ce ar trebui să se soldeze cu trimiterea programului în memoria micro-controllerului. Dacă asta s-a întâmplat cu succes, micro-controllerul ar trebui să inceapă să aprindă şi să stingă un led la fiecare secundă. Dacă nu se întâmplă asta, resetează placa arduino de la butonul de lângă conectorul serial. Resetarea ar trebui să treacă micro-controllerul în etapa de setup şi apoi să înceapă să execute bucla.

Ai văzut roşu în faţa ochilor?

Nu-ţi face griji. Asigură-te că este selectată placa care trebuie selectată şi portul corect. Dacă totul e OK acolo şi, cu toate acestea, eroarea persistă, înseamnă că ai făcut greşeala să instalezi IDE-ul de pe Windows Store, salvează fişierul, închide programul şi redeschide-l oferindu-i acestuia privilegiile de administrator.

Acum totul ar trebui să decurgă normal.

Temă

“Cum??? Temă??? Deja???” Da. Dar e una simplă. Pur şi simplu schimbă puţin programul astfel încât ledul să stea aprins o secundă după care să stea stins trei secunde. Simplu, nu?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.