Frânturi

Am simţit nevoia zilele acestea să mă detaşez de calculator, mai ales de blog şi de mail… Mi-aş fi închis şi telefonul ca să fiu pe deplin mulţumită, dar nu mi-am permis luxul. Poate anul viitor.

Când mă gândesc la ziua în care m-am născut, mă gândesc la ziua cea mai scurtă şi mai întunecată din an, la o iarnă, nu purificată de zăpada generoasă şi imaculată, ci zdrenţuită de rafale de vânt tăios şi pătată de nuanţe de gri îngheţat. Dintre toate anotimpurile, iarna îmi aduce cele mai puţine momente de bucurie… şi, invariabil, mă confruntă cu mine însămi la ceasul bilanţului.

A mai trecut un an. Cu cât folos? Mă va cuprinde în viitor panica la ideea că timpul trece, parcă din ce în ce mai repede? Sunt mai bună sau mai puţin bună ca anul trecut pe vremea asta? În fapt, asta e adevărata problemă. Sunt sau nu mai bună?

Experienţa mi-a demonstrat că o minoritate reuşeşte să fie realmente mai bună pe măsură ce avansează în vârstă. Că cei mai mulţi oameni, oamenii “normali” cedează. Este atât de uşor să ne justificăm micile slăbiciuni, micile vicii, micile laşităţi, micile comodităţi, micile defecte… fără să avem revelaţia că toate aceste multe “mărunţişuri” alcătuiesc un tablou, un portret plin de firide, de breşe.

Slavă domnului, dispunem de minunate mecanisme psihologice de apărare a unei bune imagini despre sine şi putem justifica orice. Şi mai dispunem de ceea ce mie îmi place să numesc percepţie selectivă a realităţii. Vedem ce ne convine şi ne avantajează şi efectiv nu băgăm de seamă ceea ce ne-ar putea deranja şi contrazice această bună imagine despre sine. Probabil dispunem de un îndelungat exerciţiu în acest sens, astfel încât procesul a devenit natural şi aproape inconştient, ca şi mersul.

Va urma

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

5 Responses to “Frânturi”

 1. Calatorule draga, acum am cautat în mailuri mai vechi si am descoperit ca … acum 4 zile a fost ziua ta.
  LA MULTI ANI! multa sanatate, fericire, împlinirea dorintelor si multa dragoste sa te înconjoare!


  Te rog sa accepti urarile mele întârziate, însotite de mii de scuze! Nu pot sa-mi explic cum de mi-a scapat!
  Sper ca ai serbat frumos, alaturi de cei dragi tie.
  Îti doresc o seara placuta!

 2. calatorul

  Nu ai de ce sa te scuzi, stai linistita. Multumesc pentru urari.


 3. cele doua coduri trimise de mine, ieri, sunt HTML/JavaScript si sper sa te faca sa zâmbesti…

 4. calatorul

  Unde le gasesc? oi fi mai grea de cap… 🙂


 5. Şi traficul?…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.