Dora d’Istria

200px-dora_distria.jpgCandva, dupa cum de altfel va spuneam, am citit destul de mult despre conditia femeii si mai ales despre elita feminina. Nu stiu in ce masura sunt interesante pentru un barbat aceste posturi, eu sper ca sunt, se spune de pilda ca in spatele oricarui barbat mare se afla o femeie.

Astazi va vorbesc despre o femeie singura. A fost casatorita pentru o scurta perioada cu un print rus, dar si-a exprimat cu prea multa sinceritate ideile politice, deranjandu-l pe tar care i-a aplicat o corectie corporala: a invitat-o la palat unde a pus sa fie inchisa intr-o camera si sa fie biciuita cu knutul (un bici cu multe fire si cu noduri). Dupa aceasta intamplare s-a despartit de sotul ei si a trait peregrinand prin Europa.

Cine este aceasta doamna? Elena Ghica (1828-1888) sau Dora d’Istria, cum si-a semnat opera. Nepoata de domni, s-a nascut intr-o familie de nobili, dar si de intelectuali rafinati. Pana la 10 ani invatase mai mult in joaca 9 limbi, la 14 ani tradusese din greaca, in versuri, in limba germana Iliada lui Homer. Canta, picta, inota, participa la partide de vanatoare. La 14 ani a plecat cu familia intr-o lunga calatorie de studii in Europa. Cu exceptia copilariei si a anilor in care a fost casatorita cu principele Alexander Koltov Massalski, a calatorit neobosit si a scris nenumarate articole, studii, memoriale de calatorie in limbile franceza, italiana, greaca, rusa, germana, engleza in care a abordat o tematica foarte vasta: poezia populara, istoria, politica, economia politica, religia, conditia femeii. Pentru studiile ei despre conditia spirituala si materiala a femeii este considerata una dintre primele feministe din Europa (Des femmes par une femmes, Les femmes en Orient, Les femmes en Occident).

In 1867 a devenit cetatean de onoare al Atenei. A fost membra a unor academii, societati savante, institute, asociatii din Grecia, Italia, Turcia, Franta, Austria, Argentina. A intretinut o frumoasa corespondenta cu Edgar Quinet, Jules Michelet sau Ion Heliade-Radulescu. Pasiunea pentru literatura o datoreaza admiratiei pe care i-a purtat-o acestuia din urma: “Copil insa… stam langa mama si ascultam cu inima batand pe Eliade Radulescu rostind poemele sale, ascultand numai vocea lui si privind cu ochii spiritului fantasmele uriase rechemate de imaginatia lui creatoare. Am pastrat amintirea acestor clipe pretioase si nu degeaba; ele m-au invatat dragostea pentru libertate si cultul pentru tot ce e mare si sfant, iubirea de patrie in armonie cu iubirea de omenire”.

A luat premiul I la concursul de peisaje organizat de Ermitaj.

Tot Dora d’Istria este prima femeie care a escaladat Alpii elvetieni. Pe varful Moench a infipt steagul Romaniei pe care brodase numele tarii. A resimtit intreaga viata nostalgia tarii natale, “al carei destin a fost obiectul meditatiilor ei neincetate”.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.