20% din romani sufera de o boala psihica
Am tinut in ultimele doua zile televizorul deschis numai pe stiri, nu ca ma dau in vant dupa ele, dar simteam nevoia sa fiu la curent cu ce se mai spune. Altfel, o invidiez pe o prietena care nu are TV si este foarte fericita.
Auzind eu tot felul de grozavii, mi-am adus aminte de ideea ca suntem in top in Europa la capitolul boli si probleme psihice:
1 din 4 sau 1 din 5 romani sufera de o afectiune psihica in viata lui, daca nu pentru o perioada mai lunga de timp (unele sunt chiar intratabile), macar punctual. Si ma tem ca nu este vorba de depresie sau de stres, care am inteles mai nou ca este tot o tulburare psihica.
33% – adica 1 din 3 oameni (inclusiv romani) a avut, are in prezent sau va avea pe parcursul vietii o tulburare psihica diagnosticata (inclusiv o simpla insomnie, nu neaparat schizofrenie).
20-22%, adica 1 din 5 oameni (inclusiv romani) are o tulburare psihica diagnosticata dupa criterii internationale.
Ce boli psihice sunt predominante in Romania?
Tulburarile de personalitate – cu o pondere de 11-13% peste tot in lume nu au regim de boala, dar asta nu inseamna ca nu au tratament. Spre exemplu, 75-85% dintre detinutii din inchisori au “firi anormale”, din categoria “dramatici, emotionali, agresivi”.
Avem o rata ceva mai mare, probabil peste cea europeana, la abuzul de substante psihoactive (mergand de la nicotina sau alcool, pana la droguri majore). Abuzivii sunt de trei ori mai multi decat dependentii de alcool – care inregistraza o cota de 6%. Aceasta da o medie de 24%. Adica 1 din 4 romani are probleme cu alcoolul. De fapt, diferitele studii comerciale, in care nu sunt introduse si valori referitoare la productia privata de alcool, ci doar la industrie, indica, pentru tara noastra, un consum de circa 9 litri alcool pur/cap de locuitor/anual.
Sunt romanii stresati? Suntem o societate in permanenta transformare, destul de accentuata si, orice schimbare genereaza stres. Tulburarile anxioase sunt pe primul loc. In tarile dezvoltate exista medicul ginecolog personal, avocatul, psihologul, psihiatrul etc. Si la noi aceste lucruri au inceput sa se miste. Insa mai avem pana sa ajungem la acest stadiu. Pana atunci, filtrul pentru descoperirea acestor tipuri de afectiuni il reprezinta medicul de familie.
Bunicul meu a suferit cativa ani de maladia Alzheimer si, cum nu avea alte rude, am fost nevoita sa fac cunostinta indeaproape cu modul in care se face psihiatrie in Romania, desi la spitalul Obregia, unde am tot mers zilnic luni la rand, am intalnit si oameni inimosi si plini de compasiune. Dar nu multi. Iar conditiile sunt de nedescris. Desi a trecut un an de cand tot cosmarul asta s-a incheiat si pentru el si pentru mine, nu sunt capabila sa spun prea multe. Dar asta cu filtrul medicului de familie mi se pare o utopie. Medicul meu de familie nu te-ar vedea nici daca i-ai dansa pe birou si nu te-ar trimite la psihiatru decat daca ai fi suficient de lucid sau de nebun incat sa-i ceri tu asta. Suntem nu in afara Europei, ci pe alta planeta din punctul asta de vedere.
Eu am un medic de familie extraordinar. Din intamplare am ajuns la el, fara sa stiu absolut nimic despre el, apoi am descoperit ca aveam cate ceva in comun. Este un specialist impecabil si un om de o calitate morala rara. Daca vrei, iti dau pe mail detalii si te poti inscrie. Eu il recomand tuturor din toata inima. Asta pentru ca am auzit destule povesti, despre adeverinte platite si trimiteri platite si altele. Eu nu as sta o zi la un asemenea medic.
Da, as cam vrea sa schimb. Zi-mi, daca se poate. Multumesc.
mie vocile mi-au spus ca nu am nici o boala…
=)) Splendida gluma.