A fost odata o soacra foarte rea

Iata o povestire zen despre faimosul concept oriental al Karmei, legea cauzelor si efectelor. Karma formeaza totalitatea actiunilor noastre fizice, mentale etc., precum si rodul lor. O veti aprecia, povestirea, si pentru detaliile savuroase despre conditia femeii in Japonia secolelor X-XI.

A fost odata o soacra tare rea, asa cum exista doar in povesti, nedreapta, ursuza, plina de cruzime. O primise fara tragere de inima pe sotia principala aleasa de fiul ei. Anshi era totusi frumoasa, poate ca prea frumoasa ca sa fie pe gustul soacrei. Fata de senior de la Curte, care, din nefericire, il suparase pe imparat si cazuse in dizgratie, nobila copila fusese nevoita sa se casatoreasca cu un functionar stramtorat.
Inca mai pastra cate ceva din splendoarea ei trecuta: parul lung, purtarea delicata, gratia siluetei, obrajii sidefii, eleganta tinutei. Dar acestei soacre odioase nu-i pasa de nimic si isi coplesea nora cu toate sarcinile menajere: gatit, spalat, maturat. Nefericita muncea fara ragaz cat era ziua de mare si primea in schimb doar vorbe jignitoare:
– Aici nu esti la curte! striga zgripturoaica. Ai fost prea fericita sa-l iei de barbat pe fiul meu, nerusinata, increzuta, nevolnica ce esti! Anshi tacea.

In perioada Heian (sec. X-XI), codul japonez, la capitolul “Despre casnicie”, indica diferitele motive care indreptateau repudierea unei sotii, adica dezonoarea ei, moartea ei sociala. Primele doua erau sterilitatea si adulterul; al treilea: “lipsa de pietate filiala fata de socri”. Aceasta clauza facea ca tanara sotie sa fie la cheremul familiei sotului si al soacrei in special. Sa mai amintim si alte trei motive, numai bune sa ne puna pe ganduri:
1. Gelozia. Reamintim ca sotul, in afara de sotia principala, avea, in functie de avere si de rang, mai multe sotii secundare, concubine la discretie, ceea ce nu excludea vizitele regulate la curtezane. Pai, de ce ar fi fost geloasa sotia lui?
2. Flecareala. Este bine cunoscut ca un barbat vorbeste, explica, tine un discurs, pe cand o femeie trancaneste, barfeste, sporovaieste.
3. Boala. La ce poate sa foloseasca o femeie bolnava? Mai bine scapi de ea!
Intr-o zi, pe cand frumoasa si nefericita Anshi gatea orez pentru masa familiei, soacra s-a infuriat pe ea, fara un motiv intemeiat. Nora a parut ca nu ia in seama vorbele ei pline de cruzime, dar, brusc, a scos din foc o bucata de lemn aprins si a aruncat-o cu violenta pe fereastra; lemnul a cazut, din intamplare, peste o oaie care trecea pe-acolo si blana i-a luat foc. Oaia, cuprinsa de panica a luat-o la fuga si s-a aruncat peste o capita de paie, care a luat foc. Pentru ca in ziua aceea vantul batea foarte puternic, focul s-a intins la grajd si la staul. Bovinele si caii salbatici au fugit si, in inghesuiala, au distrus casa unui vecin. Acesta, un om razbunator, a cautat cearta proprietarului cailor si astfel, din aproape in aproape, din sat in sat, din provincie in provincie, s-a intins razboiul, ca un foc de paie, si a pustiit intreaga tara. Iata la ce poate sa duca purtarea unei singure soacre.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

4 Responses to “A fost odata o soacra foarte rea”
  1. Mihaela

    De meditat….Sa poti vedea cauza lucrurilor, ce patrundere !Si apoi sa poti sa si duci !


  2. Bine ca stam la bloc si nu facem focu…

  3. Michael

    Ce se intampla cand sunt lasate de capul lor 2 femei…

  4. Mihaela

    Focul….s-ar putea sa fie si intern….Si tot nu scapi, nici la bloc….unde sunt muuuuulte soacre! Bine e sa stai…o idee….la inaltime! Zambesc….citind replica anterioara……!