De cele mai multe ori, cand cauti ceva pe internet legat de… internet… gasesti mereu site-uri in care ti se promite top 50, top 100 aplicatii sau chestii utile.
Ei bine, dupa ce le-am vazut pe toate, eu am ramas cu 4 framework-uri CSS care consider ca sunt cele mai utile pentru o mai rapida lansare a unui site.
Framework-urile CSS ofera structura de baza pentru design-ul site-ului pe care il realizezi, oferindu-ti atat o grila – sau coloane – (grid) ce iti permite/permit sa iti faci layout-ul, cat si definitiile de baza ale elementelor HTML.
Topul realizat de mine nu este atat o clasificare legata de calitate, cat mai degraba una legata de nevoile pe care le ai.
Asadar, sa trecem la “top”…
Twitter Bootstrap
(http://twitter.github.com/bootstrap)
Twitter Bootstrap este in fapt o colectie de unelte ce contine template-uri HTML si CSS pentru formulare, butoane, tipografie, nevigare, dar si alte componente legate de interfata.
Twitter Bootstrap este considerat de multi un mamut, ca urmare a faptului ca are suport chiar si pentru browsere mai vechi, in detrimentul celor mai recente tehnologii (HTML5 sau CSS3).
Zurb Foundation
Spre deosebire de Twitter Bootstrap insa, Foundation are un suport extraordinar pentru browserele mobile, fiind un excelent framework pentru responsive design.
Asadar, daca vrei un framework care sa se concentreze pe responsive design, Foundation de la Zurb este cea mai buna solutie.
Merita mentionat faptul ca si Twitter Bootstrap pregateste versiunea 3, care va fi construit de data asta pornind de la filosofia Mobile First.
Skeleton
Am folosit acest framework in unele lucrari pentru ca imi permitea sa lucrez rapid cu el, oferind doar elementele de baza: grila, tipografia si CSS-ul pentru formulare.
Avand o dimensiune mai mica decat framework-urile dezvoltate de Twitter si Zurb, Skeleton este perfect pentru cineva care vrea sa fie original in design.
Din Skeleton a evoluat si framework-ul Wirefy (http://cjdsie.github.com/wirefy/), care pe langa CSS-ul de baza, ofera si cateva javascripturi ce adauga componente de baza pentru realizarea site-ului.
Gumby
Desi nu difera prea mult fata de celelalte framework-uri, am tinut sa pun si Gumby in aceasta lista, luand in considerare faptul ca acesta iti permite sa schimbi on-the-fly structura grilei. Astfel, daca tu incepi sa faci site-ul cu o grila de 14 coloane (nu prea inteleg de ce autorul a ales sa fie 14 coloane), poti oricand sa imparti randul de 14 coloane in 16 coloane. Este interesant de vazut care va fi viitorul acestui framework.
Merita mentionat…
Exista multe framework-uri pe internet. Nu am pretentia ca le-am vazut pe toate si nici ca le-am inteles pe toate, dar cele pe care ti le-am prezentat mi s-au parut cele mai “reale”, atat ca utilitate, cat si ca usurinta in utilizare.