Top 50+… 4 spre 5 framework-uri css. Care sunt framework-urile despre care merita sa afli

De cele mai multe ori, cand cauti ceva pe internet legat de… internet… gasesti mereu site-uri in care ti se promite top 50, top 100 aplicatii sau chestii utile.

Ei bine, dupa ce le-am vazut pe toate, eu am ramas cu 4 framework-uri CSS care consider ca sunt cele mai utile pentru o mai rapida lansare a unui site.

Framework-urile CSS ofera structura de baza pentru design-ul site-ului pe care il realizezi, oferindu-ti atat o grila – sau coloane – (grid) ce iti permite/permit sa iti faci layout-ul, cat si definitiile de baza ale elementelor HTML.

Topul realizat de mine nu este atat o clasificare legata de calitate, cat mai degraba una legata de nevoile pe care le ai.

Asadar, sa trecem la “top”…

Twitter Bootstrap

(http://twitter.github.com/bootstrap)

Daca ai un site care vrea sa se alature tendintei generale in design, consider ca Twitter Bootstrap este cea mai buna alegere, acesta oferind o tona de facilitati si componente, fie ca vorbim de componente CSS, fie ca ne referim la componente Javascript.

Twitter Bootstrap este in fapt o colectie de unelte ce contine template-uri HTML si CSS pentru formulare, butoane, tipografie, nevigare, dar si alte componente legate de interfata.

Twitter Bootstrap este considerat de multi un mamut, ca urmare a faptului ca are suport chiar si pentru browsere mai vechi, in detrimentul celor mai recente tehnologii (HTML5 sau CSS3).

Zurb Foundation

(http://foundation.zurb.com/)

Un framework asemanator, dar pe care nu l-as recomanda, este Foundation. Nu recomand Foundation pentru ca acest framework nu are suport pentru Internet Explorer 7 sau Internet Explorer 8. Oricat as vrea sa neg existenta acestora, inca exista multi oameni care le folosesc.

Spre deosebire de Twitter Bootstrap insa, Foundation are un suport extraordinar pentru browserele mobile, fiind un excelent framework pentru responsive design.

Asadar, daca vrei un framework care sa se concentreze pe responsive design, Foundation de la Zurb este cea mai buna solutie.

Merita mentionat faptul ca si Twitter Bootstrap pregateste versiunea 3, care va fi construit de data asta pornind de la filosofia Mobile First.

Skeleton

(http://www.getskeleton.com/)

Cu mai putina reputatie decat cele doua framework-uri prezentate mai sus, Skeleton este cel mai simplu si prin urmare cel mai usor de modificat framework, acesta fiind responsive si dandu-ti cea mai mare libertate de miscare.

Am folosit acest framework in unele lucrari pentru ca imi permitea sa lucrez rapid cu el, oferind doar elementele de baza: grila, tipografia si CSS-ul pentru formulare.

Avand o dimensiune mai mica decat framework-urile dezvoltate de Twitter si Zurb, Skeleton este perfect pentru cineva care vrea sa fie original in design.

Din Skeleton a evoluat si framework-ul Wirefy (http://cjdsie.github.com/wirefy/), care pe langa CSS-ul de baza, ofera si cateva javascripturi ce adauga componente de baza pentru realizarea site-ului.

Gumby

(http://gumbyframework.com)

Gumby este inca un framework care mi-a facut o impresie buna, acesta oferind de asemenea o baza buna pentru realizarea unui site.

Desi nu difera prea mult fata de celelalte framework-uri, am tinut sa pun si Gumby in aceasta lista, luand in considerare faptul ca acesta iti permite sa schimbi on-the-fly structura grilei. Astfel, daca tu incepi sa faci site-ul cu o grila de 14 coloane (nu prea inteleg de ce autorul a ales sa fie 14 coloane), poti oricand sa imparti randul de 14 coloane in 16 coloane. Este interesant de vazut care va fi viitorul acestui framework.

Merita mentionat…

Merita mentionat framework-ul Kube (http://imperavi.com/kube) care m-a uimit prin felul original de a realiza grid-ul. Din pacate, documentatia pentru acest framework fie este lacunara fie lipseste cu desavarsire. Cu toate acestea, te invit sa vezi acest framework. Este grozav.

Exista multe framework-uri pe internet. Nu am pretentia ca le-am vazut pe toate si nici ca le-am inteles pe toate, dar cele pe care ti le-am prezentat mi s-au parut cele mai “reale”, atat ca utilitate, cat si ca usurinta in utilizare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.