HTML Tutorial – 01: Ce este HTML, la ce foloseste si cum arata?

Simplu spus, HTML este “Hyper Text Markup Language”. Dar nu cred ca ai ajuns aici doar pentru a afla ce inseamna acronimul HTML.

Vrei un site, nu te intereseaza ofertele firmelor de webdevelopment, nu ai auzit sau nu vrei sa auzi de WordPress, Blogspot etc. si nici nu te intereseaza sa folosesti nu stiu ce program scump?

Dintre miile de editoare de HTML…

Ei bine, ia un editor de texte si apuca-te de scris pentru ca vom invata impreuna HTML. Iar cand vorbesc de editoare de text ma refer la cel mai simplu: Notepad. Daca insa vrei sa ai si putin ajutor, iti recomand Notepad++, un editor gratuit, care te ajuta la editarea paginilor HTML prin identarea si colorarea elementelor de limbaj specifice HTML.

Ce este HTML?

HTML este un limbaj de editare. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu poti programa cu el. Cu el nu poti calcula cat face 1+1.

HTML este de ajutor atunci cand vrei sa afisezi informatii intr-un site. HTML-ul nu este nici pentru design, desi a fost o perioada in care HTML-ul si design-ul mergeau mana in mana. Pentru design avem un alt limbaj si anume CSS.

Asadar, sa realizam prima noastra pagina:

<html>
  <head>
    <title>Titlu pagina html</title>
  </head>
  <body>
    <h1>Titlul din pagina</h1>
  </body>
</html>

Salveaza codul de mai sus intr-un fisier: lectia01.html; si deschide acest fisier cu un browser.
Tocmai ai facut prima ta pagina de HTML.

Ce contine acest fisier html?

Structura de baza a unei pagini html, adica elementele fara de care o pagina html nu ar mai fi o pagina html, consta in urmatorul cod:

Dupa cum vezi, codul incepe cu declararea paginii ca fiind una de tip “HTML”, browserul intelegand astfel ce limbaj sa foloseasca atunci cand interpreteaza documentul pentru a-l afisa.

De asemenea, ca orice fiinta, aceasta pagina are un cap (“<head></head>”) si un corp (“<body></body>”). In cadrul capului, este definit titlul paginii. Acest titlu al paginii se regaseste in title bar-ul browserului.

Desi nu este obligatorie, introducerea acestei secvente de cod este importanta.

Tag-urile

De asemenea, poti observa ca in codul HTML apar multe secvente de cod cuprinse intre “<” si “>”. Acestea sunt numite in mod curent tag-uri. Tag-ul este folosit pentru a specifica regiuni ale documentului HTML, pe care le va interpreta ulterior browser-ul. Tag-ul este o secventa de cod cuprinsa intre caracterele “<” si “>”.

Elementele

De cele mai multe ori informatiile dintr-o pagina html sunt cuprinse intre doua tag-uri: unul de deschidere (<tag>) si unul de inchidere (</tag>). Tagul de deschidere si de inchidere formeaza impreuna un element. Spre exemplu, in codul scris mai sus, “<h1>Primul meu titlu</h1>” este un element numit heading 1.

Atributele

Atributele sunt folosite pentru a modifica valoarea unui element in HTML. De obicei un element are mai multe atribute.

Despre atribute vom invata mai multe cand le vom intalni. Pentru moment, tot ce trebuie sa stii este ca un tag este o comanda pe care browser-ul o interpreteaza, ca un element este un tag complet, iar un atribut modifica un element in HTML.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.