24
May

Conotativ si denotativ

   Posted by:    in Limba si comunicare, Stilistica

Sensul denotativ este sensul de baza al unui cuvant, sensul concret, primul mentionat intr-un articol de dictionar.

Sensurile conotative se adauga la sensul denotativ si il imbogatesc. Intra aici sensurile secundare, figurate, metaforice.

Unele conotatii sunt contextuale, tin de o epoca, un tip de civilizatie, pot fi influentate de religia, cultura, credintele oamenilor. De pilda, cuvantul “soparla” a dezvoltat in perioada comunista sensul conotativ “aluzie la regimul comunist, critica a sistemului, a unor aspecte ale lui”.

1) Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre adevar, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: “Adevarul ne face liberi [...]“. (Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii)

2) Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de randuri, despre admiratie, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: “Lumea intreaga iti apartine, daca stii sa admiri”. (Adina Olanescu, Cugetari) Read the rest of this entry »

6
Oct

Traditionalismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

a. tip de atitudine si de sensibilitate care se hraneste din trecut; cultivatoare a valorilor nationale; sensibilitate la valori etice; teme preferate: trecutul, lumea rurala, taranul, determinarea religioasa specifica (ortodoxismul), mitologia autohtona. Read the rest of this entry »

6
Oct

Modernismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

a. in sens larg, modernismul reprezinta o tendinta de innoire in arta si literatura secolului al XX-lea, caracterizata prin negarea traditiei si prin impunerea unor noi principii de creatie. In acest sens, modernismul include curentele artistice novatoare, precum simbolismul, expresionismul, dadaismul sau suprarealismul. Read the rest of this entry »

6
Oct

Curente literare

   Posted by:    in Teorie literara

Curent literar - miscare literara dintr-o anumita perioada social-istorica, reunind scriitori care impartasesc principii estetice similare, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara (la inceputurile lor, au caracter polemic fata de traditie), concorda in preferintele pentru anumite genuri si specii literare si utilizeaza in opera lor modalitati artistice similare. Principiile estetice ale unui curent sunt cristalizate, de obicei, intr-un manifest literar, dar exista si curente reprezentate de mai multe manifeste.
Curentele literare nu exista in stare pura, intre ele aparand interferente, iar opera unui mare scriitor nu poate fi subsumata in totalitate unui singur curent. Marii scriitori depasesc limitele unui curent sau ilustreaza mai multe curente literare, dar isi creeaza opera intr-o epoca sau in alta; clasificarea lor se face din motive didactice, insa fara a putea surprinde originalitatea operei sau interferentele specifice.
“Nu exista in realitate un fenomen artistic pur, clasic ori romantic. [...] Clasicism - Romantism sunt doua tipuri ideale, inexistente practic in stare genuina, reperabile numai la analiza in retorta.” (G. Calinescu, Clasicism, romantism si baroc, in vol. Impresii asupra literaturii spaniole)

6
Oct

Clasicismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

- curent literar si artistic din secolul al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea (aparut in Franta)
- monarhia absoluta (domnia lui Ludovic al XIV-lea)
- rationalismul lui Descartes Read the rest of this entry »

6
Oct

Realismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

- curent literar-artistic manifestat, pe plan european, la mijlocul secolului al XIX-lea (aprox. 1830-1880)
- revolutia industriala; consolidarea burgheziei; dezvoltarea presei
- pozitivismul (A. Comte); dezvoltarea stiintelor naturii (Ch. Darwin) Read the rest of this entry »

6
Oct

Romantismul

   Posted by:    in Literatura, Teorie literara

- artistica si literara din prima jumatate a secolului al XIX-lea (aprox. 1790-1850), aparuta in spatiul european in contextul revolutiilor burghezo-democratice, al luptei pentru independenta si libertate nationala Read the rest of this entry »

22
Jul

DOOM 2005

   Posted by:    in Limba si comunicare

1. Despartirea in silabe
- se accepta fie despartirea pe baza de pronuntare, fie dupa structura, tinand seama de elementele constitutive, in special prefixe: in-e-gal/i-ne-gal, a-nor-ga-nic/an-or-ga-nic
- se respinge a doua posibilitate cand conduce la secvente care nu sunt silabe: nevr-al-gi-e Read the rest of this entry »

Jakobson a fost printre primii care au sugerat o schema a comunicarii lingvistice. Din punctul sau de vedere, in orice act de comunicare verbala intervin urmatorii factori constitutivi: Read the rest of this entry »