Archive for the ‘Teorie literara’ Category

6
Oct

Traditionalismul

   Posted by:

a. tip de atitudine si de sensibilitate care se hraneste din trecut; cultivatoare a valorilor nationale; sensibilitate la valori etice; teme preferate: trecutul, lumea rurala, taranul, determinarea religioasa specifica (ortodoxismul), mitologia autohtona. Read the rest of this entry »

6
Oct

Modernismul

   Posted by:

a. in sens larg, modernismul reprezinta o tendinta de innoire in arta si literatura secolului al XX-lea, caracterizata prin negarea traditiei si prin impunerea unor noi principii de creatie. In acest sens, modernismul include curentele artistice novatoare, precum simbolismul, expresionismul, dadaismul sau suprarealismul. Read the rest of this entry »

6
Oct

Curente literare

   Posted by:

Curent literar - miscare literara dintr-o anumita perioada social-istorica, reunind scriitori care impartasesc principii estetice similare, se raporteaza intr-o maniera comuna la o anumita traditie literara (la inceputurile lor, au caracter polemic fata de traditie), concorda in preferintele pentru anumite genuri si specii literare si utilizeaza in opera lor modalitati artistice similare. Principiile estetice ale unui curent sunt cristalizate, de obicei, intr-un manifest literar, dar exista si curente reprezentate de mai multe manifeste.
Curentele literare nu exista in stare pura, intre ele aparand interferente, iar opera unui mare scriitor nu poate fi subsumata in totalitate unui singur curent. Marii scriitori depasesc limitele unui curent sau ilustreaza mai multe curente literare, dar isi creeaza opera intr-o epoca sau in alta; clasificarea lor se face din motive didactice, insa fara a putea surprinde originalitatea operei sau interferentele specifice.
“Nu exista in realitate un fenomen artistic pur, clasic ori romantic. [...] Clasicism - Romantism sunt doua tipuri ideale, inexistente practic in stare genuina, reperabile numai la analiza in retorta.” (G. Calinescu, Clasicism, romantism si baroc, in vol. Impresii asupra literaturii spaniole)

6
Oct

Clasicismul

   Posted by:

- curent literar si artistic din secolul al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea (aparut in Franta)
- monarhia absoluta (domnia lui Ludovic al XIV-lea)
- rationalismul lui Descartes Read the rest of this entry »

6
Oct

Realismul

   Posted by:

- curent literar-artistic manifestat, pe plan european, la mijlocul secolului al XIX-lea (aprox. 1830-1880)
- revolutia industriala; consolidarea burgheziei; dezvoltarea presei
- pozitivismul (A. Comte); dezvoltarea stiintelor naturii (Ch. Darwin) Read the rest of this entry »

6
Oct

Romantismul

   Posted by:

- artistica si literara din prima jumatate a secolului al XIX-lea (aprox. 1790-1850), aparuta in spatiul european in contextul revolutiilor burghezo-democratice, al luptei pentru independenta si libertate nationala Read the rest of this entry »

8
Jul

Dramaturgia

   Posted by:

Dramaturgia — acceptii ale termenului: text dramatic, arta a spectacolului teatral.
Dramaturgia - termen mai cuprinzator decat genul dramatic, incluzand atat conceptul de text dramatic, cat si pe acela de arta a spectacolului dramatic (reprezentarea scenica, in fata publicului, a textului dramatic).
Specii dramatice: tragedia, comedia, drama. Read the rest of this entry »

8
Jul

Poezia

   Posted by:

Poezia (din gr. poiesis - creatie) - opera cu anumite caracteristici formale, care sugereaza sentimente, emotii, idei, prin ritm, armonie si imagine. Specificul poeziei este dat de relatia care se stabileste intre forma (versuri, muzicalitate, caracteristicile limbajului poetic: expresivitate, ambiguitate, sugestie) si continut (expresia emotionala a sentimentelor; expresia unei alte logici, logica poetica). Read the rest of this entry »

8
Jul

Proza

   Posted by:

Naratiunea
(1). Mod de expunere literara specific genului epic, prin care se dateaza fapte si intamplari, in succesiune temporala. Naratiunea poate fi lentificata intr-un text literar pe baza urmatoarelor caracteristici: existenta naratorului care povesteste la persoana I sau a III-a; existenta actiunii (totalitatea faptelor si a evenimentelor narate); incadrarea actiunii intr-un anumit timp si spatiu; prezenta personajelor implicate in actiune; temporalitatea (succesiunea in timp a intamplarilor narate); exprimarea indirecta a atitudinii autorului.
(2). Modalitatile nararii: relatare sau prezentare a evenimentelor.

Esentiale in constructia naratiunilor sunt relatiile temporale (succesiunea evenimentelor in timp) si cele cauzale (inlantuirea evenimentelor potrivit relatiei cauza-efect).

Naratiunile au narator/”povestitor” - cel care nareaza si naratar - cel caruia i se adreseaza naratorul. Prezenta lor poate fi mai puternic sau mai slab conturata. Read the rest of this entry »

8
Jul

Opera literara

   Posted by:

Opera literara este o creatie/un text in care autorul creeaza un univers propriu, pornind de la elemente ale realitatii, pe care le combina potrivit propriei viziuni despre lume, sentimentelor si imaginatiei sale. Read the rest of this entry »