O noua carte despre Codeigniter de la Packt Publishing

4704OT_cov

Comunitatea CodeIgniter o duce bine si continua sa activeze, in ciuda evenimentelor din ultima perioada de la EllisLab (http://ellislab.com/blog/entry/ellislab-seeking-new-owner-for-codeigniter). Iar ca dovada in acest sens vine, pe langa pregatirea unei versiuni 3.0 de catre comunitatea de pe GitHub, chiar o carte care a aparut in luna septembrie a acestui an la Packt Publishing.

Scrisa de Eli Orr – un programator cu peste 30 de ani experienta in industria high tech, in prezent un dezvoltator PHP la nivel avansat, centrat pe proiecte care au la baza framework-ul CodeIgniter – si Yehuda Zadik – cu peste 20 de ani experienta in industria IT si peste 8 ani in programarea orientata pe obiecte in PHP, cartea “Programming with CodeIgniter MVC” vine parca pentru a reintari convingerea ca acest framework mai are inca multe de spus.

Cartea este o dovada de curaj din partea celor doi autori, mai ales daca tinem cont ca pe subiectul CodeIgniter nu au mai aparut carti serioase inca de la versiunea 1.7.

De o astfel de carte as fi avut eu nevoie in momentul in care m-am apucat de CodeIgniter. Din pacate, la vremea la care a aparut deja versiunea 2.1 a acestui framework, nici macar internetul nu parea sa faca fata schimbarilor de la versiunea 1.7, neexistand tutoriale care sa ia cu binisorul incepatorii in ale utilizarii OOP si a framework-urilor.

Si, cu toate ca acum cel mai la moda framework pare sa fie Laravel, este nevoie si de existenta unor framework-uri care nu sa nu fie greu de invatat si care, intr-un final, sa te duca la rezultatele pe care te-ai fi asteptat sa le ai.

Aici intervine CodeIgniter. Si daca, impreuna cu un framework fara mari pretentii, usor de invatat si foarte performant, ai alaturi o carte care iti indruma pasii in invatare, atunci vei putea spune fara nicio indoiala ca stii principiile care stau la baza oricarui framework care poate exista pe piata.

Si desi cartea te atentioneaza ca ai nevoie de “ceva cunostinte OOP” pentru a o parcurge, iti pot spune ca chiar si un programator PHP care se afla la nivelul programarii procedurale poate incepe sa o citeasca.

Pornind de la ceva simplu precum faimosul “Hello World”, cartea iti explica in ce consta filosofia Model-View-Controller, permitandu-ti in acelasi timp sa exersezi codul specific framework-ului.

Si, cu toate ca autorii ar fi putut sa se opreasca la elementele de baza care, in fond, intr-o forma sau alta, pot fi regasite disparat pe internet, acestia continua lucrarea cu exemple din lumea reala. Astfel, “Programming with CodeIgniter MVC” nu doar ca te ajuta sa trimiti email-uri cu atasamente sau ca te indruma in realizarea unui sistem de logare, dar iti si arata cum sa realizezi si sa folosesti bibliotecile in CodeIgniter. Regasesti aici exemple de utilizare pentru API-uri importante precum Google Maps, Flickr, Linked In sau Facebook ce iti permit sa faci aplicatii profesioniste ce integreaza cu usurinta elementele sociale.

Nu pot sa nu regret faptul ca in aceasta carte nu este abordata si tema HMVC (Hierarchical Model View Controller) – ce permite o dezvoltare modulara a aplicatiilor in CodeIgniter, dar apreciez in acelasi timp discutia despre ORM-uri. Sper ca astfel de subiecte, impreuna cu altele mai avansate, sa faca parte dintr-o alta carte scrisa de Eli Orr si Yehuda Zadik, stilul celor doi fiind unul usor accesibil si practic.

Avand toate acestea in vedere, aceasta carte este utila nu doar comunitatii CodeIgniter, despre care as putea spune ca este una foarte saritoare, dar si celor care intra pentru prima data in universul framework-urilor PHP sau chiar celor care vor sa migreze si catre un framework care este inca foarte fiabil si fara complicatii.

Cumpara aceasta carte de pe site-ul Packt Publishing.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.