HTML Tutorial – 04: Sa ne mai jucam cu textul…

Sunt multe elemente care permit formatarea textului in HTML. Despre o parte dintre ele am vorbit in lectiile anterioare.

Fiind atat de multe, exista posibilitatea sa te pierzi in ele, dar rezumandu-ma doar la cele mai importante iti voi mai prezenta cateva.

Cand vrei sa scrii un text mai mic, ai la dispozitie elementul <small></small>. In acelasi fel se procedeaza si in cazul in care ai nevoie de un text mai mare, aici fiind nevoie de elementul <big></big>.

Cand doresti sa scrii portiuni de text care sa fie scrise mai mic, dar in susul sau in josul textului, o idee buna ar fi sa te folosesti de elementele <sup></sup>, respectiv <sub></sub>.

Texte modificate?

Ai observat ca exista documente word care au inclus in ele un istoric al modificarilor? Fie ca este vorba de stergeri de text, fie ca este vorba de adaugari de text? Ei bine, si HTML-ul are astfel de elemente. Asadar, daca se intampla sa te hotarasti sa stergi o secventa de text fara insa a o elimina in totalitate te poti folosi de elementul <del></del>.

Acest element dispune de atribute ce permit autorului sa mentioneze motivul stergerii printr-un url catre un document (atributul cite, care permite introducerea unei adrese internet catre documentul care explica motivul schimbarii) si ziua si ora la care a avut loc modificarea (atributul datetime, care are formatul AAAA-LL-DDThh:mm:ssTZD si care specifica momentul in care a fost facuta schimbarea).

Exact la fel poti lucra si cu elementul <ins></ins> in momentul in care vrei sa introduci o secventa de text.

Atentie: Pana la aparitia HTML5, pentru taierea unei secvente de text putea fi folosit si elementul <strike></strike>, dar acesta a fost eliminat din specificatie.

WTF???

Ti s-a intamplat vreodata sa citesti un acronim de genul… HTML si sa nu stii ce inseamna? In acest caz ai vrea ca in momentele in care mai scrii astfel de abrevieri, cel care le citeste sa inteleaga ce inseamna. Poti face asta prin cuprinderea acronimului intr-un element <abbr></abbr>.

Astfel, poti scrie…

<abbr title=”HyperText Markup Language”>HTML</abbr> este cel mai tare limbaj.

Iar in momentul in care un vizitator al paginii tale sta cu mouse-ul pe acronimul HTML, i se va afisa automat o explicatie a acestuia.

Cam acestea ar fi toate elementele care mi se par importante pentru afisarea de text. Pentru a vedea si alte elemente care lucreaza cu text va indrum spre o adevarata enciclopedie: W3Schools

Lecturi suplimentare

w3schools.com – HTML text formating

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.