PDO Tutorial – 01: Verifica prezenta PDO

Prin urmare, dupa ce ai vazut care sunt avantajele, ai luat decizia de a trece la PDO

Care sunt avantajele folosirii extensiei PDO?

PDO este o extensie PHP care ofera un strat de abstractizare pentru accesul la baze de date. Acest strat poate fi folosit cu orice tip de baza de date. Asta inseamna ca poti, in orice moment sa schimbi tipul de baze de date fara sa fie necesara si schimbarea codului de acces.

PDO poate lucra cu urmatoarele baze de date:

MySQL
PostgreSQL
SQLite 2 & 3
Firebird
Informix (IBM Informix Dynamic Server)
ODBC
Oracle
DBLM: FreeTDS / Sybase / MS-SQL
IBM (IBM DB2)

Chiar daca vei lua decizia de a folosi MySQL, PDO ofera multe avantaje; poti folosi aceleasi medode de acces la baza de date indiferent de versiunea MySQL. Prin folosirea PDO, nu mai trebuie sa iti faci griji cu privire la folosirea standard a extensiei MySQL cand e vorba de versiuni mai vechi de MySQL. Un alt avantaj este posibilitatea de a folosi cod orientat pe obiecte indiferent de versiunea de MySQL.

Pentru a functiona, PDO are nevoie de capabilitatile proprii PHP 5, asadar este necesara folosirea PHP 5.0 sau a unei versiuni mai noi. Extensia PDO vine impreuna cu versiunile PHP 5.1 and 5.2, fiind foarte usor de implementat pe majoritatea sistemelor de operare.

De ce sa folosim PDO?

Motivul numarul unu este securitatea. Pentru a folosi functii simple MySQL este necesar ca mai intai sa cureti inputul (ceea ce se introduce prin formulare etc.) sau folosirea mysql_real_escape_string(). Spre deosebire de functiile MySQL, PDO ia totul in grija, nemaifiind nevoie sa fii atent la variabilele folosite in interogarea bazei de date sau, mai bine zis, la SQL injection.

De asemenea, posibilitatea de a migra catre o baza de date diferita este (SQLite, Oracle, MSSQL, ODBC etc.) este una ce nu trebuie uitata.

Dar, inainte de a folosi PDO, trebuie sa…

Verifica daca poti folosi PDO

Poti verifica daca extensia PDO este instalata prin crearea unui fisier .php cu urmatorul cod:

2 comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.