Cum sincronizezi XAMPP pe mai multe calculatoare folosind Dropbox

Cu totii am trecut prin asta: am instalat XAMPP pe calculator, am realizat un site superb, dar, cand a venit vorba sa mai lucram la site pe un alt calculator sau laptop, a trebuit sa mergem cu un USB stick dupa noi ca sa transferam fisiere dintr-o parte in alta si sa importam/exportam baza de date dintr-o parte in alta. Apoi, iar, sa ne intoarcem la calculatorul pe care am avut munca originara, cu stickul pe care am facut modificari. Si du-te… vino… du-te… vino…

Apoi am vazut pe YouTube un tutorial unde, de fiecare cand utilizatorul facea o salvare, iconita de la dropbox facea refresh. Mi-am zis “ia te uita… nu m-am gandit la asta”. Dar altii s-au gandit (http://www.pmkelly.com/2012/07/sync-xampp-dropbox/).

Asadar…

Cum iti sincronizezi serverul pe mai multe calculatoare?

Voi pleca de la presupunerea ca toate calculatoarele care intra in discutie sunt cu sistem de operare Windows. De asemenea, voi pleca de la presupunerea ca toate calculatoarele vor avea ca server aplicatia XAMPP.

Pasul 1: Instaleaza Dropbox (https://www.dropbox.com/downloading?src=index).

Dupa ce l-ai instalat, vezi daca esti de acord unde a instalat Dropbox folderul ce va fi sincronizat. De obicei, aplicatia face un folder numit Dropbox in folderul utilizatorului (“C:\Users\NumeleTau\Dropbox”). Eu prefer insa sa instalez folderul respectiv in root-ul discului (C:\Dropbox).

Pasul 1a: Modificarea locatiei folderului Dropbox ce va fi sincronizat.

Se va face destul de simplu: dai clic pe iconita Dropbox din system tray, apoi dai clic pe rotita din dreapta sus a ferestrei care s-a deschis si selectezi “Preferences…”. Acolo selectezi tabul “Account” si apesi pe butonul “Location”. In fereastra care se va deschide selecteaza discul “C:” (sau orice alt disc pe care vrei sa ai fisierele).

Pasul 2: Hotaraste-te unde vei pune fisierele necesare ale serverului.

Eu am facut un folder numit “server” in care am pus inca un folder numit “databases“. In “server” voi pune tot ce in mod normal se afla in “htdocs“-ul serverului XAMPP, iar in “databases” voi pune bazele de date.

Pasul 3: Instaleaza XAMPP

Pentru a evita orice probleme, asigura-te ca vei instala pe toate calculatoarele aceeasi versiune de XAMPP.

Asadar, descarca XAMPP: https://www.apachefriends.org/ro/index.html

Instaleaza XAMPP. Aplicatia iti va spune ca cel mai bine este sa o instalezi pe partitia C:, ca urmare a unor nevoi speciale care altfel ar fi interferat cu securitatea sistemului.

Pasul 4: Modificarea locatiei pentru Apache

Dupa ce ai instalat serverul, nu il porni ca sa putem face modificarile (adevarul este ca poti sa il si pornesti, dar dupa ce faci modificarile va trebui sa repornesti Apache si MySQL).

Cauta fisierul “httpd.config“. Daca ai instalat XAMPP in “C:”, acesta ar trebui sa fie in “C:\xampp\apache\conf\httpd.conf“.

Acolo inlocuieste liniile in felul urmator:

Vechiul parametru Noul parametru
DocumentRoot “C:/xampp/htdocs” DocumentRoot “C:/Dropbox/server”
<Directory “C:/xampp/htdocs”> <Directory “C:/Dropbox/server”>

Pasul 4a: Testarea modificarii

Totul ar trebui sa fie ok, dar daca vrei sa testezi daca modificarea locatiei pentru htdocs s-a realizat cu succes, realizeaza un fisier index.html in “C:\Dropbox\server“. Acolo poti scrie ceva simplu: <h1>Salut</h1>. Dupa ce ai salvat fisierul, porneste Apache si viziteaza http://localhost/index.html. Ar trebui sa vezi un titlu mare “Salut”.

Pasul 5: Modificarea locatiei pentru bazele de date MySQL

Asigura-te ca serviciul MySQL este inchis, verificand asta in panoul de control al XAMPP. Apoi cauta fisierul “my.ini“. El ar trebui sa se regaseasca in locatia: “C:\xampp\mysql\bin\my.ini“. Deschide-l cu un editor de text si modifica liniile in felul urmator:

Vechiul parametru Noul parametru
datadir=”C:/xampp/mysql/data” datadir=”C:/Dropbox/server/databases”
innodb_data_home_dir = “C:/xampp/mysql/data” innodb_data_home_dir = “C:/Dropbox/server/databases”
innodb_log_group_home_dir = “C:/xampp/mysql/data” innodb_log_group_home_dir = “C:/Dropbox/server/databases”

Dupa ce ai salvat fisierul, porneste MySQL si totul ar trebui sa fie ok.

Pasul 6: Repeta aceiasi pasi pe toate celelalte calculatoare.

Ce sa eviti cand lucrezi cu sincronizarea Dropbox

Evita sa ai pornit MySQL pe doua calculatoare (care au pornite si aplicatiile Dropbox) in acelasi timp. Daca se va intampla asta, vor exista erori de sincronizare care se vor oglindi in log-urile MySQL. Nu este o problema grava, dar Dropbox o sa lucreze de pomana in incercarea de a sincroniza bazele de date de pe cele doua calculatoare.

De ce nu merge si cu un sistem Linux?

In principiu, sincronizarea ar trebui sa mearga si cu un sistem Linux. Am incercat sa fac o sincronizare intre un web server pe Linux si un web server pe Windows folosind ca intermediar Dropbox si totul a mers ok pana la faza cu bazele de date (se pot sincroniza doar fisierele din www). Se pare ca MySQL functioneaza diferit pe cele doua sisteme. Daca stii cum sa faci o astfel de sincronizare, as fi bucuros sa te las sa scrii despre asta pe blogul meu (sau sa imi trimiti un link catre o astfel de postare).

2 comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No spam? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.