Textul argumentativ

STRUCTURA TEXTULUI ARGUMENTATIV
Schema generala a discursului argumentativ este:

I PREMISA: expunerea tezei in primul paragraf
II ARGUMENTAREA

a. refuzarea sau acceptarea tezei
b. dezvoltarea tezei/argumentelor

Pot exista mai multe demersuri argumentative:
– Argumentul de autoritate se sprijina pe credibilitatea unui expert citat si pe pertinenta cercetarii sale privind tema in discutie.
– Argumentul pragmatic, prin care un act e apreciat in functie de consecintele favorabile, argumentul bazat pe scopuri (avand drept scop…)
– Argumentul de reciprocitate care rezulta din transpozitia punctelor de vedere simetrice: pe de o parte, … pe de alta parte,
– Argumentul de comparare
– Refuzarea unei teze

III CONCLUZIA:
Concluzia poate fi reluata intr-un nou enunt marcat printr-un indice al enuntarii: de mentionat faptul ca: pe de o parte, … pe de alta parte, de altfel, cu alte cuvinte… asadar, rezulta…
Concluzia bazata pe o alternativa: pe de o parte… pe de alta parte.

INDICI AI ARGUMENTARII:
Ca indici lexicali, se folosesc termeni adecvati tezei.
Ca indici ai enuntarii sunt folosite procedee precum:
– verbe de opinie: a crede, a considera, a presupune etc.
– adverbe sau locutiuni adverbiale de mod folosite ca indici ai subiectivitatii evaluative: probabil, posibil, desigur, fara indoiala, cu siguranta etc.
– conjunctii, locutiuni conjunctionale cu rol argumentativ folosite mai ales pentru exprimarea raporturilor de tip cauzal, consecutiv, final, concluziv: deoarece, din cauza ca, incat, ca sa, asadar etc.
– formule ca: in primul rand, mai intai, in al doilea rand, de exemplu, apoi, in concluzie, deoarece, prin urmare, pe de o parte… pe de alta parte, astfel etc.
– termeni sau expresii care exprima direct o judecata de valoare: cum cred unii, folosirea termenilor sau expresiilor care exprima indirect o judecata de valoare: putem spune ca
– pronume si adjective pronominale demonstrative care fac legatura intre idei: aceasta, acesteia etc. Legatura intre idei se realizeaza si prin conectorii si, de asemenea, sau printr-un proces de opozitie si nu.
– alti conectori: rezulta, de mentionat faptul ca, numai, ca, de altfel, de asemenea, desi, dar, de altfel, cu alte cuvinte, deci, si anume se refera la realizeaza conexiuni secundare interne unui argument.
Dispunerea textului in paragrafe distincte.
Timpul verbelor este prezentul etern, neutru, timp al reprezentarii actualizatoare, al inscrierii particularului in general.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

49 Responses to “Textul argumentativ”
  1. Flavius

    Imi faceti si mie un text argumentativ pornind de la enuntul : “Un conducator este un negustor de sperante” (N. Bonaparte) va rog frumos am teza la romana maine dimineata.

  2. calatorul

    Asa un citat frumos si actual ar trebui sa te inspire.
    Imi pare rau, nu ti-as face nici un bine daca ti-as scrie eu tema. Sunt sigura ca esti si tu in stare si cred ca iti va prinde bine. Succes!

  3. Cristina

    Imi puteti face si mie va rog frumos un text argumentativ despre mila pornind de la citatul:”Mila cand nu e insotita de o iubire infinita,e mai ofensatoare decat dispretul”(G. Ibraileanu)

  4. calatorul

    Frumoasa tema si, recunosc, dificila. Am sa ma gandesc si cand voi gasi cateva momente libere, voi incerca sa iti dau cateva idei. Nu sa fac textul insa. Sa imi spui daca nu a expirat dead-line-ul

  5. Diana

    helloi….am o rugaminte….aveti cumva subiectele cu citatele pt textul argumentativ de anul trecut??le tot caut si nu le gasesc….sau imi scapa mie :-/

  6. calatorul

  7. Sergiu

    vreu si eu un text argumentativ despre ,,textul este cu putinta celui ce crede,,

  8. Sergiu

    macar un exemplu o ideie

  9. Alexandra

    ..am si eu maine dimineata teza..am lipsit de la predarea lectiei in legatura cu textul argumentativ si nu am avut timp sa recuperez..ma pueti ajuta va rog..”cinstea nu este o vocatie,cinstea este o obtiune.”(N. Stanescu) va rog din suflet

  10. anka

    va rog am nevoie urgent de un text argumentativ pornind de la urmatoarea afirmatie: ,,lupta intareste pe cel slab si primejdia mareste pe cel tare”

  11. ioana

    O minte stralucita devine o avere interesanta. Seneca

  12. Aida

    Va rog am nevoie urgent de niste idei pentru un eseu argumentativ pornind de la citatul “Numai iubirea nefericita are istorie”

  13. ....

    test arugumentativ: “oriunde este bine dar acasa este cel mai bine”

  14. ....y...

    text arugumentativ: “oriunde este bine dar acasa este cel mai bine”

  15. andrada

    va roooooooooooog mult am nevoie de ajutor.am inceput seralul anul acesta in februaie au trecut vreo 13 ani de cand am terminat profesionala si nu imi aduc aminte mai nimic despre textul argumentativ.am de facut un text argumantativ despre satul traditional. nu va cer sa imi faceti tema dati/mi cateva idei va rog mult.habar nu am despre ce pot sa scriu.

  16. calatorul

    Se insistă pe textele argumentative abia de câţiva ani, 2-3, aşa că este de înţeles. dar facă faci liceul, ar fi trebuit să vi se explice la şcoală cum se redactează unul şi să fi se dea şi exemple.
    În fine, ipoteza pe care o menţionezi nu e completă aşa că nu ştiu în ce măsură ce îţi voi spune e pertinent, dar să zicem să universul rural a fost o preocupare pentru mulţi scriitori, Blaga afirmând chiar că veşnicia s-a născut la sat, omul trăieşte aici în zariştea cosmică.
    La sat s-au păstrat tradiţiile spirituale ale neamului, lumea trăieşte după legi nescrise mai profunde decât legile imperfecte date de societăţile moderne.
    Desigur, azi mediul rural este altul, afectat de sărăcie, lipsa mijloacelor tehnice moderne, emigrarea tinerilor…

  17. peace sells..but who's buyin'?

    imi faceti si mie un text argumentativ in care sa comentati un text literar?
    va rog eu frumos…

  18. andrada

    ok am inteles ideea am sa pot dezvolta textul pornind de la ideile pe care mi le-ai dat mersi mult mult de tot .apropo asta era tot / alcatuiti un text de tip argumentativ despre :satul traditional/.si despre textul argumentativ ne/a predat ce este dar nu am primit pre multe explicatii.mersi mult inca o data.


  19. am si eu o rugaminte imi puteti spune cum este cinstea nu este o vocatie,cinstea este o obtiune la textul argumentativ?va multumesc

  20. Andreea

    va rog imi faceti si mie un text argumentativ despre avere pornind de la ideea exprimata in afirmatia: ” Acei care cred numai in bani nu sunt prea cinstiti” ?? 😀 plssss, am kutat peste tot si nu am gasit nimik 🙁 ar trebui sa fie si exemple cu toate cele 100 de variante 🙂 la unele scoli nu invatam prea multe si consider k ne’ar fi de mare folos kte un exemplu din fiecare 😉 va multumesc si va doresc o seara buna :* si La multi ani de martisor :*:*:*

  21. lazar

    vreau si eu un text argumentativ despre munca pornind de la afirmatia ” nu exista nici libertate ,nici cultura fara munca”

  22. luiza

    am si eu de facut un text argumentativ despre iubire pornind de la ideea urmatoare:iubirea e din alta lume si se iveste din senin fara ca sa stii dece,se da pe fata fara ca sa sti cum,si te duce fara ca sa stii unde……ajutati-ma va rog

  23. adina

    as vrea si eu un text argumentativ despre “dragostea lui eminescu este o dragoste de pasari albe care se opresc din zbor in dreptul unei stele”…va rog ajutatima……am nevoie urgent:(:(:(

  24. aida:X

    am si eu urgent nevoie de un text argumentativ legat de calculatorul in viata elevului in care sa am 10 atribute adjectivale,7 atribute substantivale si 5 atribute pronominale…..am nevoie cel putin de idei :(:(:(

  25. ale

    va roggg o idee ceva pornind de la enuntul”a distruge inseamna a crea”

  26. calatorul

    @ale
    Ce sa spun, cu aceasta afirmatie nu prea sunt de acord. Poate ca se aplica generatiei anilor ’30, “huliganilor” lui Mircea Eliade care nu credeau in nimic, negau tot ce fusese pana la ei in ideea ca asa vor descoperi cine sunt cu adevarat si vor deveni creatori autentici, nu imitatori.
    Distrugerea simpla nu este sinonima cu creatia, ci cu vandalismul. Este asa de usor sa demolezi si sa nu pui nimic in loc… Si in general tinerii au aceasta tendinta. Au o forta contestatoare, negatoare, regulile existente nu ii satisfac, dar nu sunt in stare sa puna altceva in locul lor. Or asta inseamna doar anarhie si nu vad ce virtute i s-ar atribui unei astfel de atitudini…

  27. FRINCU OANA

    Am si eu nevoie de rezolvarea urmatorului text argumentativ va rog frumos,in cel mais curt timp posibil!!!
    CAND NU MAI ESTI COPIL,AI MURIT DE MUL!
    Multumesc,ast mail

  28. ADA

    IMI FACE-TI SI MIE UN TEXT INCPAND CU DATE DESPRE DELTA DUNARII

  29. ADA

    IMI FACETI SI MIE UN TEXT DESPRE DELTA DUNARII?


  30. Va rog frumos imi faceti si mie un text argumentativ al unui joc din aer liber?? Va rog … ;;).
    Ajutati-ma am mare nevoie…Multumesc

  31. Santha Oliver

    Si eu as avea nevoie de acelasi text argumentativ ca si FRINCU OANA : “Cand nu mai esti copil, ai murit de mult” de C ONSTANTIN BRANCUSI.
    Va rog daca puteti trimite-ti-mi pe mail…Va multumesc anticipat!!!

  32. mary

    Am si eu nevoie de rezolvarea urmatorului textt argumentativ,va rog frumos,imi terbuie marti!!!!,,GRESELILE NU SE IARTA,CI SE REPARA”

  33. calatorul

    Ai explicatii teoretice, ai si exemple, poti sa scrii singura un text argumentativ. Mai mult de atat, nu ar fi corect si nici util sa fac. 🙂 Spor la lucru.

  34. euuu10

    Buna! Ati putea sa ma ajutati si pe mine cu un text argumentativ pornind de la enuntul “caci nu este alta mai de folos in toata viata omului zbava decat cetitul cartilor” – miron costin

    Multumesc frumos!

  35. anonim

    Salut!dau bacu anu acesta si as vrea sa stiu daca in realizarea acestui eseu argumentativ trebuie sa ne referim si la niste personaje literare…ca exemple..cat de lung ar trebui sa fie eseul?

  36. anonim

    este recomandat sa pun in ipoteza: … sunt de acord cu…in sprijinul acestei afirmatii am adus urmatoarele argumente….”sau sa argumentez direct?

  37. calatorul

    @anonim. Ma bucur tare mult ca mai primesc si comentarii normale si inteligente, nu numai comenzi de texte.
    In cerinta vi se specifica “15 – 20 de randuri”, deci trebuie sa iti organizezi foarte bine gandurile ca sa reusesti sa fii convingator. Acum, daca depasesti cu 2-3 randuri nu esti penalizat. 🙂
    Sunt posibile exemplele in argumentatie si este binevenit sa citezi opere literare sau sa faci alte trimiteri, la mitologie, arta etc.
    Poti incepe cu “(nu) sunt de acord” si poti folosi alte expresii specifice pe langa conectorii argumentativi. Important este ca acestia, conectorii, sa nu lipseasca. 6 puncte (60 de sutimi) se acorda pentru acesti conectori. Poti incepe si cu reflectii proprii pe marginea temei/citatului si se desprinde din corpul argumentarii parerea ta despre acesta.
    Daca mai ai nelamuriri, iti stau la dispozitie.

  38. anonim

    va rog daca vreti sa-mi faceti si mie un text argumentativ incepand cu “Unui preten adevarat i se poate cere orice ,dar nu i se poate pretutinde nimic”

  39. anonim

    😀 va multumesc.mult

  40. anonim

    si as vrea sa va felicit pentru acest site.atat reflectiile cat si celelalte postari sunt extraordinare.

  41. calatorul

    ;;) Multumesc si eu pentru gandurile bune.

  42. anonim

    ok cineva a postat pe aprilie 28th 2010 o rugaminte folosind numele meu in care face o cerere.as dori sa i adresez un mic coment:esti naspa omule.

  43. calatorul

    Mi-am dat seama 🙂

  44. alexandra

    ce parere aveti despre asta: Omul, cand pierde cinstea, n-are ce sa mai piarda? 😀

  45. calatorul

    Am o parere buna… :))

  46. alexandra

    eu am cateva idei dar as vrea s stiu si parerea ta…bn dak vrei 😀


  47. multumesc!:*

  48. anonim

    ce parere aveti despre bacu de anu acesta la romana?gradul de dificultate va fi acelasi?

  49. Muqshido

    Salut! Profa mea de romana ne obliga sa dam exemple din carti, exemple care nu sunt neaparat citate – cum ati mentionat mai sus. As vrea sa stiu daca la BAC am putea fi penalizati pentru asa ceva. Si inca ceva, este de apreciat sau nu sa avem argumente atat pro cat si contra intr-un text? Pe vremea cand faceam eseuri argumentative pentru engleza, am citit intr-o carte ca este important sa ai atat pareri pro, cat si contra.
    O saptamana cat mai frumoasa!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.