Armonii

M-am trezit cu dorinţa de a-mi mângâia sufletul şi urechile cu acorduri blânde, armonioase, rafinate… Şi m-am gândit: Ce compozitori îmi mai plăceau mie cândva şi nu i-am mai ascultat de mult?

Azi m-am oprit la Antonin Dvorak (n. 8 septembrie1841 la Nelahozeves; d. 1 mai 1904 la Praga) a fost un compozitor de muzică clasică originar din Boemia.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=yctfXIqugXc]

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=djJVO8HPRMo&feature=related]

“Antonin Dvorak a fost continuatorul drumului deschis de Smetana. Incurajat de Brahms, Dvorak a devenit creatorul simfoniei naţionale cehe. S-a născut intr-o familie de tarani. Poate de aceea muzica lui exprimă aceea vigoare specifică omului simplu. Opera sa respectă formele clasice, dar este “încălzită” de o multitudine de culori emoţionale”.

“Dacă Dvorák nu a adus nici o noutate majoră scriiturii muzicale, creaţia lui imensă nu trebuie considerată cu toate acestea ca o extensie provincială şi folclorizantă a romantismului triumfător. Dvorák a creat veritabila tradiţie simfonică şi camerală a muzicii cehe moderne. El nu s-a oprit la a-şi inspira autenticitatea melodică şi ritmică doar din folclorul popular slav, ci a conferit acestei muzici titluri de nobleţe, introducând-o în tiparul formelor clasice, simfonii, concerte, triouri, cvartete, fără să-i distrugă esenţa”.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.