Cand vor deveni romanii japonezi?

Ati ghicit, am din nou placerea de a o gazdui pe prietena mea din Japonia cu cateva observatii utile si pentru noi…

Recent, cautand pe site-ul www.youtube.com cantecele lui Seal, am descoperit un videoclip realizat de o persoana care a dorit sa prezinte cateva probleme ale lumii actuale. Din pura coincidenta, dupa ce cu o zi in urma am auzit la televiziunea japoneza o stire care m-a surprins si m-a impresionat profund. As vrea sa va arat mai jos videoclipul cu pricina si sa va spun continutul acelei stiri. Sugestie: urmariti intai imaginile si apoi continuati sa cititi.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=z7pRmeT2GH0]

Impresionant, nu-i asa? Impresionant si trist, dar adevarat. Unele probleme sunt generate de conflictele umane, altele de natura care parca s-a revoltat impotriva omului care nu nu mai face efortul de a o iubi, de a o aprecia. Acum cateva saptamani a fost concertul Live Earth, unde organizatorii au incercat sa transmita cateva sugestii despre ceea ce oamenii pot face pentru a salva lumea in care traim. Lectia aceasta pare sa fie invatata, poate si din nevoie, dar cred ca mai mult din dragostea pentru natura, petru poporul in mijlocul caruia am sa traiesc pentru o scurta perioada de timp.

Stirea despre care voiam sa povestesc se referea la temperaturile record care se inregistreaza anul acesta si in Japonia (37 de grade cateva zile la rand in regiunea Kanto – Tokyo), ca efect al incalzirii globale.

Cred ca romanii cunosc prea bine pe pielea lor ce inseamna sa suporti zi de zi temperaturi record si cat de util este un aparat de aer conditionat in aceste zile, aparat pe care nu toti il au, dar acesta este alt subiect. Dar sa presupunem ca toate apartamentele si birourile din Bucuresti au acest aparat de aer conditionat si il folosesc mai ales dupa pranz, inregistrandu-se un consum de energie enorm la aceste ore. Credeti ca si-ar pune cineva intrebarea ce se intampla daca toti ne folosim aparatele de aer conditionat in acelasi timp? Probabil dupa ce cade reteaua de distributie.

Dar: pentru ca se anuntau pentru a nu stiu cata zi temperaturi de peste 35 de grade, iar la ora pranzului erau deja 37 de grade, cateva companii cu mii de angajati au luat cateva masuri (unele din proprie initiativa) ca sa reduca consumul de energie:
– au ridicat temperatura la aerul conditionat la 30 de grade;
– au schimbat ora de pauza a angajatilor ca sa evite consumul mare in ora de varf (nu e o masura usor de aplicat cand trebuie sa coordonezi mii de angajati);
– au inchis aparatele in zonele unde nu erau neaparat necesare.
Iar institutiile publice au redus iluminatul pe coridoare si unele chiar au oprit aparatele de aer conditionat. Toate acestea pentru ca sa evite o pana de curent la ora pranzului, cand se inregistrau temperaturi greu de suportat mai ales de oamenii in varsta si de copii. Mi s-a parut un gest de umanitate deosebit, sa prevezi si sa previi o situatie dificila pentru concetatenii tai.

Si nu cred ca este singurul exemplu de responsabilitate care poate fi dat in cazul acesta. Nu am uitat ca scriu despre tara Protocolului de la Kyoto, care din pacate, expira in 2012, astfel incat Japonia face acum presiuni la nivel international pentru a se continua eforturile pentru combaterea efectelor incalzirii globale. Si m-am gandit ca nu ar strica sa mai povestesc ceva: de doua ori pe saptamana se ridica gunoiul (daca ne gandim bine, la fel si in Romania). Dar eu trebuie sa sortez pe categorii ceea ce este reciclabil si sa le pun in pungi separate:
– materialele plastice gen pungi si folie de impachetat, etichete de pe sticle,
– capacele sticlelor, recipientele de plastic in care cumperi de exemplu salata, tavita alba pe care este pusa carnea
– cutiile de lapte sau de suc
– sticla
– metale (cutii de bere, cutii de conserve, capace de metal)
– si bineinteles, gunoiul care nu poate fi folosit merge intr-o punga speciala, de culoare rosie.
– o data pe luna, scot ziarele, revistele sau alte pliante de hartie in pachet legat cu sforicica sau punga, dupa caz.
A devenit o placere sa fac asta, mai ales cand stiu ca are un efect pozitiv. Si cand m-am intors in tara pentru cateva luni, m-am surprins facand acelasi lucru. Uitasem ca nu exista asa ceva in Bucuresti. Dar nu credeti ca este un exemplu bun de urmat? Poate reusim sa scapam si noi de muntii de gunoaie de pe la noi.

Daca ma gandesc mai bine, nu cred ca ar fi trebuit sa fiu surprinsa ascultand stirea aceea? pentru ca nu ar trebui sa ne surprinda normalul.

Da… cam asa stau lucrurile in Japonia… Cat despre noi, poate ar fi interesant sa spun ca locuiesc pe o strada unde luminile felinarelor stau aprinse de multe ori pana la orele pranzului pentru ca un functionar neglijent uita sa le stinga. Dupa ce am citit ce a scris prietena mea chiar m-am enervat si am zis ca ma duc sa fac reclamatie. Daca stiti unde, sa imi spuneti!

Tot discutand, ne-a venit o idee care poate fi aplicata si la noi: ce ar fi daca s-ar recicla in fiecare bloc anumite materiale, macar hartia… si s-ar duce la centre de colectare, sumele de bani fiind disponibile pentru mici reparatii sau pentru fondul de rulment? Nu mi se pare atat de greu de realizat… Ma uit numai la teancul de ziare care creste si tot creste la mine in camera… Cu cine trebuie vorbit pentru asta? Cu administratorul blocului banuiesc.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

6 Responses to “Cand vor deveni romanii japonezi?”
  1. loretta

    Foarte impresionant…:(

  2. calatorul

    Impresionant de mare sau cum? ;))

  3. Alina

    dap e o idee foarte buna, cea cu reciclarea hartiei.. am auzit de o campanie care se numeste copacul de hartie (au si un site http://www.copaculdehartie.ro) care face ce vrei tu sa faci, dar la firme… si o data sau de doua ori pe an merg si planteaza copacei… nu ca suna f misto? 🙂

    incearca sa vorbesti cu ei… poate te ajuta in vreun fel…

  4. calatorul

    Suna, intr-adevar… cine stie, poate vom colabora… multam pentru sfat 😉

  5. calatorul

    dar… apropo… mi-ar placea sa nu fiu doar eu cea care face… tu ai spus “ce vrei tu sa faci”… stiu, intamplator, eu am posibilitatea de a mai mobiliza o mana de oameni, dar daca ar face cat mai multi, atunci, da, s-ar simti intr-adevar ceva…

  6. Odiseu

    No,amu,imi place de tine,ca esti finutz,si ai un blog fain…pina la acest post.Nu stiu ce contacte ai avut cu japonezii,dar tara aia nu e chiar atit de idilica precum pare,si cred ca o stii prea bine,dar ca orice est european,subliniez,cazi pe spate in fata orgiei lor tehnologice.Dar,scuze de expresie,pot sa ma pis cu bolta pe cultura lor? Sint o rasa de retardati,niste oi conduse de ai mai batrini si parsivi baci din lumea asta…Iti dai seama ca nu spun asta pentru ca n-am ce face,dar am MARE habar despre galbejitii aia…Ai fost pentru ei un alt gaijin care le spurca tara,si mare mirare ca guvernul lor allowed you to breath their unique air…Inca ma pis pe ei cu bolta si asta face parte din cultura mea de european,doar e democratie,aia pe care au inventat-o niste barbari de vikingi tot pe o insula…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.