Inglorious basterds

Anul acesta am reusit performanta de a ajunge la cinema abia acum cateva zile. Intre timp, un bilet a ajuns 20 de lei, semn ca vestita criza nu a lovit cinematografele, cu atat mai mult cu cat cu 1,5 ore inainte de inceperea filmului am gasit 4 locuri alaturate doar pe primul rand. Vedeam pixelii, dar nu si imaginea intreaga, spre marele meu necaz pentru ca se anuntau peisaje frumoase si scene care meritau toata atentia… in detaliu si in ansamblu. Asa ca filmul ne-a dat la inceput vajaieli, ameteli si oftica. Apoi ne-a cucerit.

Este o revansa imaginara, o fantezie spumoasa, un fel de “ce ar fi fost daca…?” inspirat de al doilea razboi mondial si de soarta evreilor in timpul nazismului. Are de toate: umor, sensibilitate, drama, suspans, violenta. Actiunea este imprevizibila. Cand te destinzi intr-un hohot rasunator de ras, cand te crispezi in asteptare, cand iti acoperi ochii sau intorci capul ca sa nu vezi scenele atroce.

Eroii sunt formidabili. Atat de umani, de diferiti unii de altii, atat de putin banali. Nimic mediocru, chiar daca totul este foarte familiar.

Desi nu trebuie sa va asteptati la cine stie ce substraturi si subtilitati, filmul nu este monocrom ori simplist si nici nu este lipsit de sclipire. Mi-a placut dialogul socratic de la inceputul filmului dintre laptar si ofiterul Landa despre aversiunile irationale ale oamenilor. Totul apare pus sub semnul unei fatalitati sau al unui destin ironic si, in cele din urma, tragic. Un tragic datorat punerii demnitatii si valorilor umane intre paranteze…

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=5sQhTVz5IjQ&feature=fvst]

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

2 Responses to “Inglorious basterds”
  1. Irina

    Fiu-meu l-a vazut si, din cate mi-a povestit, e un film mai neobisnuit. Dar am mari indoieli ca e genul care mi-ar placea mie.

  2. calatorul

    Cred ca o sa-ti placa. Per total. Oricum, merita vazut. E reusit, artistic, compozit. Actorii sunt la inaltime. Singurul lucru care nu mi-a placut a fost apetitul pentru sangeros, numarul prea mare de morti, dar daca stai sa te gandesti istoria bate filmul.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.