Cine erau catarii?

Eram anul I de facultate cand o seminarista ne-a povestit despre o secta de libertini care faceau orgii, traiau la gramada, intr-o dezorganizare totala pentru ca nu erau adeptii casatoriei si alte povesti care mi-au aprins imaginatia. Le-am tinut minte, nu stiu de ce, tinand cont ca am uitat multe alte lucruri pe care le-am invatat in facultate…

Cativa ani mai tarziu aveam sa aflu cu mare uimire cine erau cu adevarat catarii. De aceea e bine sa nu crezi pana nu te documentezi.

Ce m-a determinat sa studiez despre acest ordin monahal medieval? O replica data de conducatorul cruciadei impotriva catarilor care, intrebat fiind de un simplu soldat cum sa faca sa ii deosebeasca pe catari de catolici, ca sa nu ucida si catolicii, a primit urmatorul fenomenal raspuns: “Tuez-les tous, dieu reconnaintra les siens!”, “Ucide-i pe toti, dumnezeu ii va recunoaste pe ai sai!”.

In Biblioteca Nationala si in cea a Noii Acropole am gasit destule carti si materiale despre catari.

Am sa va prezint si dvs. intr-o serie de posturi datele cele mai importante. Ele fac parte dintr-un articol mai amplu pe care l-am scris la vremea respectiva.

Catre sfarsitul secolului VII, mai multe forme ale crestinismului au fost considerate erezii. S-au numarat in epoca 28 de erezii, printre care si cea dualista care a inceput sa fie atacata si denaturata. In urma persecutiilor declansate, erezia paulicienilor, bazata pe dualism, s-a deplasat din Armenia (provincie a imperiului Bizantin), inspre Tracia, apoi in Balcani, mai ales in Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Bulgaria si Grecia.

Din aceasta erezie au derivat bogomilii (in traducere, “prieteni ai lui Dumnezeu”) si catarii. De altfel, numele dualistilor a variat in raport cu zona in care s-au stabilit.

Catarii isi spuneau “oameni buni” sau “buni crestini” si erau numiti de clerul catolic “catari” (de la gr. kataros care inseamna pur, imaculat, neprihanit).
Adversarii lor sustin insa o alta etimologie a cuvantului: din germ. katte (pisica). In iconografia biblica, in secolul XI, ereticii erau intotdeauna reprezentati alaturi de o pisica, considerata in Evul Mediu un simbol al diavolului.

Catarii se numeau pe ei insisi “buni crestini”, deoarece incercau sa traiasca in mod efectiv ideile extrase din Biblie, considerand ca numai prin punerea acestor idei in practica omul poate deveni mai bun si poate fi un adevarat crestin. O semnificatie asemanatoare cu aceasta are si denumirea lor de “prieteni ai lui Dumnezeu”, deoarece toata aceasta traire in practica a ideilor inscria fiinta intr-un traseu evolutiv ce urmarea o apropiere treptata de Dumnezeu, o inaltare a fiintei umane cat mai aproape de conditia divina.
Biserica catara mai era numita si “Biserica Iubirii”.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

14 Responses to “Cine erau catarii?”
  1. tetrailes

    Calatorule,catarii ca si toate celelalte secte din apus,sau denominatiuni crestine,inca de la inceput nu au realizat sau nu au vrut sa creada ca nu doar Biblia este singurul izvor al revelatiei divine,ci mai este si Sfanta Traditie,adica tot ceea ce Hristos a transmis prin viu grai Sfintilor Apostoli si pastrat de Biserica neschimbat pina astazi.In ce priveste punerea in aplicare a ideilor extrase din Biblie,au “rupt” pasaje sau versete din context pe care le-au interpretat in proprie maniera ca sa-si poata “justifica” deviatiile.

  2. Madalina

    “Sfanta Traditie,adica tot ceea ce Hristos a transmis prin viu grai Sfintilor Apostoli si pastrat de Biserica neschimbat pina astazi”
    “pastrat neschimbat pana astazi”, sunt convinsa! La cate modificari a suferit pana si Biblia, pentru a fi pe placul clericilor, la ce ar trebui sa ne asteptam de la o traditie transmisa mai mult pe cale orala? In primul rand, multe din “sfintele traditii” sunt traditii cu origine pre-crestina, “pagana”, eventual adaptate “noii religii”. Sa luam ca exemplu sarbatoarea Pastelui. La noi se numeste Paste, dar la englezi “Easter”. Easter vine de la zeita anglo-saxona a primaverii, Eostre, zeitate PAGANA. Atunci era sarbatoarea primaverii, a reinvierii naturii. Ouale incondeiate cu prilejul aceleiasi sarbatori nu au absolut nici o legatura cu rastignirea lui Iisus, cu legenda conform careia Fecioara Maria a adus un cos cu oua care s-a patat de sangele “Mantuitorului”. Ouale sunt, prin excelenta, simbolul fertilitatii, aflandu-se in stricta legatura cu un nou ciclu al naturii, cu invierea intregii naturi. Oul insusi este simbolul vietii, iar traditia cu ouale “rosii” este cu mult mai veche decat “sfinta traditie” crestina. Iar culoarea rosie intr-adevar poate fi asociata cu sangele, simbol al vietii. (Ca si in cazul Martisorului, alb si rosu) Dar NU cu sangele “Mantuitorului”. Aceasta a fost nascocirea clericilor, pentru a putea impune crestinismul, pentru a-l face mai usor acceptabil. Din nou, iepurasii. Aici chiar nu stiu nici o legenda crestina care sa faca vreo legatura cu Iisus sau altceva. Dar atunci de unde iepurasii? Iepurele este, din nou, un simbol al fertilitatii, prin excelenta.
    Craciunul, ca si asa se apropie. Este pe undeva consemnata data nasterii lui Iisus sau 25 decembrie? NU. Nicaieri, absolut nicaieri. Dar atunci de ce? Pe 22 decembrie este solstitiul de iarna (cea mai lunga noapte din an). Timp de 3 zile de la aceasta data ca totul sa ramana astfel, ziua sa nu mai creasca deloc, iar noaptea sa fie cea mai lunga. Este o lupta simbolica intre lumina si intuneric. Pe data de 25 decembrie, deci dupa cele 3 zile, ziua incepe din nou sa creasca si este sarbatorit triumful luminii, altfel spus, o renastere a Soarelui, fara de care viata nu ar fi posibila pe planeta noastra. Asta s-a sarbatorit de mii de ani. De pe 22 dec pana pe 6-7 ian sunt sarbatorile solstitiului de iarna, considerat moment critic. Toate colindele, uraturile din aceasta perioada au sorginte pre-crestina, pagana. Multe din ele au suferit modificari pentru a se adapta crestinismului, dar exista inca numeroase elemente ce arata clar de unde provin. De exemplu, “Domn domn sa-naltam”, ce legatura are vanatoarea cu Iisus? Sau “O brad frumos” si insusi pomul de Craciun. Pomul de Craciun, una din cele mai vechi traditii. Legenda cu Craciun care n-a vrut s-o primeasca pe Maria sa-si nasca pruncul e o nascocire pentru copii. Traditia de Craciun e cu mult mai veche. Si insusi numele de “Craciun” se refera la cu totul alte traditii, despre care se poate vorbi mult. Dar se gasesc informatii in cartile despre folclor. Un nume asemanator intalnim si la bulgari si se refera la un butuc de lemn ars. In cazul acesta la noi s-a pastrat numele pagan. La englezi se cheama “Christmas” care vine clar de la Christos.
    Iar alte “sfinte traditii” sunt de fapt intelepciunea populara de mii de ani, eventual adaptata ideii crestinismului. Iar aceste traditii pre-crestine sunt atat de inradacinate in sufletul nostru, al tuturor, incat nici macar Inchizitia nu a reusit sa le inlature. Si n-ar trebui sa le pierdem, caci vad ca acum tot mai putini respecta traditiile stramosesti, tot mai putini merg cu colinda, de exemplu. Iar satul traditional e pe moarte. Ceea ce este o mare pierdere pentru cultura noastra si pentru noi in primul rand. Nu crestinismul, nu “sfanta traditie” crestina, ci traditia pastrata de mii de ani, datand cu mult inaintea crestinismului.

  3. bogdan

    madalina,nu stiu daca vei citi vreodata comentariul asta,dar incerc…
    asadar: imi place ca te-ai documentat temeinic in privinta originilor crestinismului,insa fortezi putin lucrurile… de acord ca in traditia crestina exista si obiceiuri pagane,dar mi se pare ca tu nu vezi padurea din cauza copacilor.faptul ca o mana de apostoli speriati dupa rastignirea lui Iisus se transforma in niste martiri hotarati sa moara pentru adevar si pentru dreapta credinta nu-ti spune nimic? apropo.. deoarece ai scris Mantuitorul intre ghilimele imi arata clar ca esti atee si cauti defecte si unde nu sunt… cerceteaza ceea ce conteaza cu adevarat si vei afla in ce eroare te afli acum… cerceteaza adevaratul mesaj al lui Iisus si nu cartile comerciale scrise doar pt imbogatirea unora. daca vezi comentariul si-mi raspunzi la el , sunt dispus sa-ti spun mai multe. pana atunci… sa auzim de bine.

  4. Alex

    Acest articol care se vrea o apologie la adresa acestei doctrine a catarilor, ca sa ii zicem asa, nici nu prezinta ideile lor, nici nu incearca sa convinga pe cineva de adevarul cuprins in ele. Doar zice ca ei se considerau o biserica a iubirii si faceau exact ce fac celelalte dominatiuni adica citesc biblia si incearca sa urmeze ideile. So… ce rost are articolul ???

  5. Manu

    25 dec este de fapt o sarbatoare pagana…se sarbatorea-cu mult timp inaintea nasterii lui Iisus-nasterea lui Horus, fiul zeitei Isis, in stravechea traditie egipteana a cultului isian. Data de 6 ian era aniversarea celui de al doilea fiu a lui Isis-Aion. Ambele date au fost preluate de crestini ;Biserica Ortodoxa de rit vechisarbatoreste Craciunul pe 6 ian.In genere, Biserica timpurie egipteana are multe similaritati cu crestinismul….Crestinismul nu este o religie fondata de unicul fiu al lui D-zeu, ci este religia zeilor Isis-Osiris, prezentata sub o alta forma…

  6. utk

    Sunt multe de spus dar vom discuta doar daca este smerenie

  7. mihai

    Salutare tuturor,
    Interventia mea in dialogul vostru, desi tardiva, se datoreaza unei carti pe care am citit-o de curand, care se numeste “Vantul demonilor”, de Marco Buticchi, care m-a facut sa aflu cate ceva despre credinta catara. Din pacate pana in acest moment nu am gasit nimic nou.Prin urmare cine erau catarii? Care erau diferentele dintre ei si catolici? Ce a determinat uriasa prigoana la care au fost supusi de armatele cruciate? Iata cateva intrebari la care voi cauta raspunsuri, raspunsuri pe care sper sa le primesc si de la voi in masura in care nu ati parasit de tot forumul asta.

    In alta ordine de idei, nu mi se pare ca a recunoaste atrocitatile comise in numele crucii si pentru impunerea ei, reprezinta o forma de ateism. De la inceputuri si pana in perioada moderna crestinismul s-a impus cu varsare de sange. Sacrificiul lui Isus, urmat de Sacrificiile indurate de alte sute si mii de mucenici care au murit in numele credintei incepand de la arenele romane si pana la inghetata Siberie, sunt incontestabile si merita intreaga noastra piosenie si meditatie. Insa ele nu pot justifica in nici un fel MILIOANELE de necrestini ucisi in numele Domnului, pe TOATE CONTINENTELE PLANETEI ! Pentru ei se roaga preotii crestini? Pe ei ii pomenesc intru iertarea pacatelor ? Nici macar ceea ce a scris Madalina nu mi se pare ca are vreo legatura cu ateismul. Sunt adevaruri care, desi stirbesc din “originalitatea” religiei crestine, trebuie spuse. Si asta pentru ca sunt convins ca daca ISUS ar fi stiut o secunda ce uriasa masina semanatoare de moarte a devenit biserica pe care el a dorit-o a pacii si a iubirii intre oameni, cu siguranta nu ar fi intemeiat-o.

  8. tarick

    In 1025, in Monteforte, Italia pe undeva pe langa Asti, “s-a descoperit” un grup de eretici. Din cate stim, dar sursa este acuzatorul, acestia propovaduiau o forma de ascetism care excludea total ceea ce numeau “placerile vinovate ale credintei”. Practic excludeau orice fel de contact sexual chiar si cel consimtit de Biserica. Se vorbea despre o transformare a speciei umane care ar fi dat posibilitatea unei reproduceri asexuate.
    Problema serioasa, din punctul de vedere al Bisericii era o erezie relativ originala sustineau ca Hristos este sufletul omenesc iubit de Dumnezeu, nu El Insusi Dumnezeu si parte a Sfintei Treimi.
    Au fost prinsi si arsi pe rug de vii, dupa ce au refuzat sa sarute crucea si favorul de a fi strangulati inainte de a fi arsi.
    Curios este ca originea lor a fost declarata necunoscuta-imigranti.

    Cadrul general al intamplarii se repeta la Cologne in sec. XII, cu cea mai veche miscare recunoscuta ca si catara. Credinta se baza pe aceeasi idee, actul sexual este un pacat si nu se consuma nimic ce provine din animale care se reproduc sexuat. Evident in perioada respectiva se credea ca pestii spre exemplu se inmultesc asexuat.
    Secta era deschisa si femeilor, absolut revolutionar pentru perioada, avea trei sau patru grade de initiere, in functie de surse probabil chiar si un episcop.
    Sfarsitul gruparii este acelasi, dar si de acesta data se specifica faptul ca originea ereticilor este necunoscuta.

  9. Gelu

    De ce religia crestina impune monogamia?
    Acum am auzit de CATARI
    Se considerau oameni buni.
    Orice impunere este impotriva lui Dumnezeu indiferent de religie.
    Dumnezeu e UNUL.
    Catolicismul s-a impus prin spada, prin arderea pe rug.
    Cum pot sa fiu de acord cu o religie care propovaduieste abtinerea de la tot ce e placut, de a blestema pe cei ce se bucura de viata, promitandu-le o viata iluzorie.

  10. Marckus

    pffff…ce credinta oameni buni…?de acord cu Gelu…Biserica catolica si-a impus punctul de vedere prin CRIME…Ce Dumnezeu poate accepta asa ceva pt ce-i ce i-a creat..?Catarii erau oameni pasnici oameni care au murit de sabie, fara ca vreunul din ei sa puna mana pe vre-o arma sa se apere…erau cu adevarat o amenintare impotriva umanitatii…?NU…erau o amenintare impotriva catolicismului…a drepturilor bisericii catolice…acea biserica care ne-a umbrit mintile si a ars pe rug multe din mitile stralucite ale Evului Mediu…acea biserica care ne tinut sa murim prosti, fara a avea dreptul de a ne decide soarta sau a ne urma idealul…

  11. yolanda

    haideti sa nu generalizam.. trebuie totusi sa facem o distinctie intre biserica catolica si inchizitie… nu toti membrii bisericii catolice au fost de acord cu acele crime despre care vorbesti.. acestea au fost mai mult de ordin politic sub mantia “catolicizarii”…
    Si totusi.. din biserica catolica este astazi mult mai permisiva fata de biserica ortodoxa..

  12. Marckus

    pheah….!!! biserica e cu treaba ei…demult apusa…yolanda…problema este ca…pt asi pastra drepturile a omorat oameni nevinovati…iar asta nu este religie…biserica aproape ca a facut genocid in Evul Mediu…acuzand oameni pe nedrept…pheah…!!!biserica…mai bune ateu decat crestin

  13. prof de filo

    Marckus habar nu ai ce e crestinismul, ca spiritualitate, ca pozitie filosofica relativa la lume. Spune mult despre tine faptul ca vorbesti fara sa stii despre ce vorbesti. Nici macar catolicismul nu e reductibil la Inchizitie. Inchizitia era o institutie separata. Toate crimele ei n-au fost mai multe, in vreo 3 sute de ani, de cateva mii. Biserica Ortodoxa nu a facut niciodata inchizitie! PE de alta parte, doua ideologii atee, fascismul si comunismul au ucis cum nu s-a ucis in toata istoria: zeci de milioane de oameni, sistematic.

    crestinismul, ortodoxia au o profunzime nebanuita, esentiala pentru viata

    un prof de filosofie.

  14. Leana

    Sunt deplin de acord cu Madalina, care dupa parerea mea a punctat cum nu se putea mai bine tot ceea ce se poate spune despre “sfanta traditie ” si crestinism . Vechiul Testament si Noul Testament sunt doar niste povesti de “adormit” lumea … acestea au fost creeate si impuse de “elite” de-a lungul timpului pt a putea avea controlul asupra maselor … este mult de spus aici … dar cei care s-au interesat cu privire la aceasta discutie sunt sigura ca stiu despre ce vorbesc eu !

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.