Ducesa (The Duchess)

Un film pe care l-am asteptat cu nerabdare, un film pe gustul meu: BBC, istoric, biografic, cu o femeie puternica, inteligenta, frumoasa, indrazneata… interpretata de Keira Knightley, exceptionala prin modul in care oglindeste nuantele unei psihologii feminine foarte complexe.

Un film pe care nu am putut sa il vad fara sa particip la el, la drama Georgianei, tanara de vita nobila, casatorita de mama ei, la 17 ani, cu unul dintrei cei mai puternici oameni ai Angliei, ducele de Devonshire.
Ducesa reconstituie perfect mentalitatea secolului XVIII si nu numai, conditia foarte ingrata a femeii si pe cea privilegiata a barbatului, eticheta care este mai importanta uneori decat fericirea propriului copil…

Georgiana este prea pura si naiva (lipsita de experienta) ca sa nu sufere. Cand are experienta si stie ce vrea este deja prea tarziu: se descopera prinsa in plasa unei casnicii formale, cu un sot care nu o iubeste si nu o apreciaza ca femeie, o considera o supusa ce trebuie sa ii nasca un fiu, sa ii asigure urmasi. Fetele nu inseamna nimic pentru el, ea nu inseamna nimic pentru el, mai mult isi iubeste cainii de vanatoare… Ducele este un om al timpului sau, aristocratul sobru, superior, grav, incapabil de tandrete sau macar de altceva in afara unor conversatii insipide despre mancare si evenimente sociale, dar abil in a trage sforile puterii, in a hotari destine.

Georgiana este o tanara sociabila, jucausa, exuberanta, carismatica, este nascuta pentru a straluci intre ceilalti… ii prieste sa fie in centrul atentiei. Este emancipata, isi concepe singura hainele, impunand astfel tendintele modei, se implica in politica, comanda si inspira opere de arta. Ea ilustreaza foarte bine paradoxul feminitatii: puternica si independenta, este de fapt fragila, simte nevoia sa fie iubita si apreciata… Se casatoreste cu ducele, nu din parvenitism si orgoliu, ci pentru ca isi cunoaste valoarea, se simte demna de acest rang, stie ca are toate calitatile pentru a fi ducesa. Si asa si este.

Casnicia este insa un simplu “contract de prestari servicii”… Momentele de intimitate nu inseamna mai mult decat exercitarea unei datorii. Lipsita de experienta, ea nu stie sa isi seduca sotul, sa il atraga. Nici nu are voluptatea lui Bess. Frumusetea ei este delicata si diafana, silueta ei aduce cu aceea a unui elf, gingasia ei este a unei pure Diane…

Mi s-a rupt sufletul cand am vazut-o ingenunchiata… nu si-a pierdut nobletea si demnitatea cand s-a plecat in fata vointei sotului, cand si-a sacrificat propria fericire ca sa poata sta langa copiii ei, dar totul in ea exprima suferinta (Keira joaca splendid), totul: pozitia trupului, mainile care pareau frante, chipul, ochii frumosi.

Este povestea unei femei deosebite care intr-o alta epoca ar fi putut fi fericita, dar nu in cea in care a trait… Intr-un fel, lady Diana a carei stra-stra-stramatusa este, ii seamana, dar lady Diana a reusit sa se sustraga pana la urma etichetei tiranice.

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

3 Responses to “Ducesa (The Duchess)”
  1. lovely

    hmm…acum trag filmul:)

  2. calatorul

    Vizionare placuta! Desi ar fi mai frumos la cinema. 😉

  3. lovely

    Mai rar vezi asa un film:)multumesc pentu oportunitatea de a-l putea viziona.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.