Beowulf, in viziunea mea

Poate ca ar fi trebuit sa ma multumesc cu un simplu comentariu la postul lui Avenirer, cu care de altfel sunt de acord, dar… nu asa as fi scris eu cronica. Intotdeauna miercurile mergem la film in 4, chiar 5… cu prietenii. Si de cele mai multe ori eu am alta parere decat ei… de aceea cateva cronici au ramas nescrise. Sa spunem ca eu sunt mai putin pretentioasa la forme si mai atenta la mesaj, la substanta filmului. Daca reuseste sa ma emotioneze, sa imi transmita o idee interesanta, frumoasa, provocatoare, profunda, cum o fi ea, o idee care merita retinuta, atunci nu imi pare rau ca am vazut filmul.

Nu mi-a placut de exemplu Parfumul, istoria unui criminal, chiar daca a fost un film bun… Mi s-a parut interesant in el doar cum se faceau esentele de parfum in Egiptul antic. Altceva ce as putea retine?

Mi-a placut in schimb Beowulf din mai multe motive. Ador filmele eroice, filmele cu lupte, cu figuri impunatoare, cu scene impresionante.

Cantecele nordice ale reginei, sunetele harpei care picurau ca niste stropi mi s-au parut sublime.

Chiar daca usor artificiale (artificialitatea figurilor poate ca era chiar intentionata pentru ca asa pareau putin misterioase) mi-au placut personajele: au trasaturi aparte, putin sterse (unele dintre ele), dar rafinate prin discretia lor, liniile simple, puternice; iar Beowulf este chiar sculptural. Angelina Jolie este supranatural de frumoasa.

Mi-au placut la nebunie unele replici, preluate din chiar poemul medieval… te frapeaza cat de actuale sunt. Mi-a dat fiori scena in care Beowulf cu credinciosul sau prieten Wiglaf pleaca sa infrunte al doilea monstru, in care Beowulf vrea sa ii marturiseasca prietenului sau ca el nu este atat de bun si de puternic, ca e slab si a gresit mult, dar Wiglaf il opreste, nu pentru ca nu vrea sa stie, ci pentru ca stie, dar este in stare sa il iubeasca si sa il respecte si asa… si nu slabiciunile sunt importante, ci ceea ce a realizat un om, ce a reusit el… (Da, nu ar trebui sa ne impiedicam de defecte, ci sa vedem ce lasa fiecare in urma, nu ar trebui sa cautam pretexte sa murdarim trecutul sau o personalitate, ci ar trebui sa retinem ce poate fi un exemplu pentru noi toti).

Sigur, in subteranele lui, filmul e tragic. Eroul neinvins, viteazul din luptele cu monstri infricosatori, cade infrant de propriile slabiciuni, scena ispitirii este una dintre cele mai bune. Cade fara lupta victima unei himere: “Are you the one they call Beowulf? Such a strong man you are. A man like you could own the greatest tale ever sung. Beowulf… Stay with me. Give me a son, and I shall make you the greatest king that ever lived. This… I swear…” Seducatoare este aceasta voce, irezistibila… Cati i-am putea rezista? Tocmai aici apare marea mea dezamagire. Un erou, nu un razboinic, un erou ar trebui sa aiba aceasta putere. Beowulf se dovedeste a fi doar un razboinic…

Finalul este de asemenea frustrant, m-am temut de el, simteam ca ma va deceptiona… Mi-as fi dorit sa fie ca in Stapanul Inelelor, unde Sam se dovedeste mai puternic decat Frodo, dar Wiglaf nu a invatat se pare nimic… Imi veti spune ca e un final deschis. Nu vreau sa aud asta, pentru ca, oricat de idealista sunt, nu pot crede intr-un happy-end…

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

3 Responses to “Beowulf, in viziunea mea”
  1. Me

    Angelina cam sucks…Arata bine,dar nu e actrita buna…mai bine se facea fotomodel…in rest…un film bun.

  2. anda

    nu o sa vorbesc despre beowulf,dar o sa spun ceva despre frodo si sam din stapanul inelelor.dupa parerea mea sam nu s-a dovedit mai puternic, ci frodo.el a trebuit sa renunte la tot pt a salva lumea, el s-a sacrificat.eu zic ca frodo s-a dovedit a fi cel mai puternic.

  3. calatorul

    Asa cum spunea Gandalf, fiecare a avut un rol in toata aceasta aventura, chiar si Smeagol/ Gollum… Nu am vrut sa scad din meritul lui Frodo, ci sa il evidentiez pe cel al lui Sam… De altfel, daca ar fi sa polemizam, si Sam a renuntat la tot cand l-a urmat pe Frodo, iar el avea si legaturi (Rosie) cu lumea pe care o lasase in urma si nici nu visase ca frodo sa colinde lumea.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.