Respectam natura?!

Am avut o scurta vacanta la mare… Aveam dreptate cu racoarea de la malul marii. La asta s-a adaugat si placerea scaldatului in apa racoroasa… Adica mai mult decat isi poate dori un bucurestean ametit de valurile de caldura pe care totusi “autoritatile” le considera de acum acceptabile.

Ceva totusi mi-a lasat un gust amar: mizeria dezolanta de pe plaje. Bem bere, suc, mancam inghetata sau chipsuri etc. si, in modul cel mai natural si adamic cu putinta, abandonam ambalajele colorate in nisip, langa noi. Fumam si aruncam chistoacele in nisip. Din nisip, ajung inevitabil in mare.

Lipsa de educatie? Lipsa de interes pentru lumea in care traim? Dezinhibare? Seara plaja arata deplorabil.

Am fost curioasa ce fel de oameni arunca gunoaiele langa ei sau le lasa senini in urma lor la plecare. Si am vazut. Tineri spilcuiti, oameni decenti…

Mi-am adus aminte de o intamplare de pe vremea cand eram in liceu: aveam o prietena care stia care materiale sunt ecologice, in cat timp se dezintegreaza ceva din metal sau o hartie aruncata pe pamant. Era sau parea preocupata de starea naturii. Discutam des despre asta. Si, intr-o zi, pe cand traversam impreuna strada, am vazut-o aruncand ceva pe jos. Ce reactie am avut! Proportionala cu dezamagirea mea. Fireste ca de la ea mai putin decat de la oricine m-as fi asteptat la asa ceva. Si i-am spus.

Cam asa se intampla. Vorbim despre lucruri importante, facem parada cu “principiile” noastre, dar, la fel de natural, le ignoram in practica, atunci cand ne vine peste mana sau atunci cand ne este prea lene sa gandim sau sa actionam.

Mergem la un gratar in mijlocul naturii, ne incanta natura curata pe care o gasim si ne facem constiincios datoria de a o murdari cu toate deseurile noastre. Este firesc! De ce ar face ei, oameni bine, curat? Oare nu este sub demnitatea lor?

Exista mentalitatea urmatoare: MI SE CUVINE, AM DREPTUL. Apoi ne plangem: “vai, ce mizerie pe plajele noastre”, “vai, ce urat este pe litoralul nostru”, “vai, ce strazi murdare in Bucuresti sau aiurea”, “vai, ce oameni neciopliti sau ce proasta administrare”. O nesfarsita lista de lamentari si de mari nemultumiri.

Si pentru ca tot este mizerie, facem si noi, ca sa nu fim mai prosti. Si, in final, ii invidiem pe nemti sau pe englezi…

Ma intristeaza starea asta de lucruri. Azi. Maine ma va enerva. Sa emigram sau sa luptam cu morile de vant?!

earth_in_my_hands.jpg

 

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

One Response to “Respectam natura?!”
  1. Avenirer

    Eu ti-am spus sa emigram in Canada… Dar s-ar putea sa nu fie chiar asa de cald acolo 😛

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.