Puterea cuvantului

In Judging Amy. Amy ii spunea mamei ei ca ranile provocate de cuvintele dure se vindeca in timp. Raspunsul venit pe un ton amar a fost: “Asa credeam si eu candva”.

Pentru mine importanta cuvintelor este teribila. Pe cat de in serios le iau, pe atat de greu imi e sa trec peste ele… Sunt lame ascutite care ti se rasucesc in suflet. Si cred ca, o data rostite, nu mai pot fi retrase, deja au sapat o urma adanca in inima. Chiar daca incercam sa le compensam cu zeci de gesturi de tandrete, echilibrul este instabil, situatia fragila. Si daca scenele au obiceiul sa se repete… relatia se erodeaza inevitabil, ramane satisfactia morbida de a chinui si de a fi chinuit.

Spunem adevarul la manie? In ultima instanta, da. Chiar daca unul mult exagerat de nervii nostri intinsi la maxim. Se deschide o supapa unde ne straduim sa dosim toate reprosurile si nemultumirile noastre, constientizate sau nu, si le aruncam pe toate sau macar cateva in fata celuilalt. Na! sufera si tu! Orgoliul meu ranit cere satisfactie!

Cel mai fericit mod de a incheia o astfel de scena: unul dintre cei implicati sa isi pastreze capul pe umeri si sa nu cada in ispita de a raspunde la fel… Asa, certaretul va avea remuscari si va tacea mai repede…

Au si o parte buna certurile?

Va urma…

RSS 2.0 | Trackback | Comment

Adresa de mail:  Aboneaza-ma  

8 Responses to “Puterea cuvantului”
 1. Smara

  Nu uita sa practici detasarea, lipsa reactiei si apoi, din nou, nu uita sa cauti rostul in tot ce ti se intampla mai degraba decat sa te doara Si, desigur, sa traiesti cat mai in prezent. Cu astea combinate, cu siguranta nu vei mai simti durere din cauza cuvintelor. Bine, poate nu e corect sa spun “cu siguranta”, dar cel putin la mine asa functioneaza.

 2. Michael

  Cel mai fericit mod de a incheia o astfel de scena: unul dintre cei implicati sa isi pastreze capul pe umeri si sa nu cada in ispita de a raspunde la fel.

  Si dupa ce unul dintre cei implicati reuseste sa isi mentina calmul, femeia se poate linisti si ea.
  Atunci cand esti intr-un argument cu cineva, inseamna ca-l intereseaza subiectul. Prezinta interese…si daca te certi cu el, inseamna ca inca il interesezi.

  Iar ce priveste emotivitatea, trairile emotionale tipic feminine…sunt atat de dragutze in majoritatea ipostazelor incat ne fac pe noi sa ne simtim barbati. Sa avem pe cine sa protejam si corcolim.
  Humans are not creatures of logic, they are creatures of emotion- Dale Carnegie.
  Nu totul ce spune cineva si crede. Sau mai important are valoare, logica.

  Cine s-ar lua de diriga mea sau de profa’ de romana ii dau un cap in gura. In rest Calatorule…sa te bucuri de drumul variat, ca daca ar fi o poteca dreapta ..

 3. irina

  Nici mie nu-mi trece usor. Pe cei dragi, ii iert, nu pot sa raman suparata, dar nu uit. Cat despre ceilalti, de obicei relatia se schimba.
  Ma doare si ma indigneaza cel mai mult o vorba rea nejustificata, nemeritata sau pe care nu o inteleg. O persoana la care am tinut nespus (prietena? nu mai stiu daca folosesc corect cuvantul) si inca mai tin, m-a certat odata crunt pentru ca …i-am marturisit ca o admiram.
  Cred ca la suparare scoatem (eu, cel putin) la suprafata ce n-am aratat, ce ne-a durut, dar intr-un mod mai violent decat am fi spus-o cu sang rece, mai putin obiectiv. Ideal ar fi sa avem curajul sa aratam ce ne dranjeaza intr-un moment de luciditate, ca sa pastram proportiile. Dar avem?

 4. calatorul

  Irina, tu ai anticipat continuarea. Asa gandesc si eu. 🙂

 5. calatorul

  Tie Michael iti raspund cand ma intorc din parc… 🙂

 6. irina

  Daca parcul era IOR si ai vazut o tipa scunda in jacheta neagra facand poze, eu eram! Acusi postez cateva! :))

 7. calatorul

  Fac si eu ca tine, Michael, vorbim noi…

 8. lovely

  “Au si o parte buna certurile?”pe de-o parte da.Conflictul este un fapt al vietii.Nu ar fi un progres,daca nu ar fi conflicte.Insa,certurile de putere intre doi parteneri sunt ca un dialog intre sicrie,in care fiecare costiug se lauda ca e mai frumos ca celalalt.Dar niciunul nu spune cum este de fapt,inauntru.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.